Медия без
политическа реклама

48 млн. лв. заради "Октопод" е рекордна присъда за МВР и прокуратурата

09 Дек. 2022
Архивен кадър от акция "Октопод", разпространен от МВР на 10 февруари 2010 г.
МВР
Архивен кадър от акция "Октопод", разпространен от МВР на 10 февруари 2010 г.

Застрахователната компания "Лев инс" печели на първа инстанция дело за обезщетение срещу прокуратурата и МВР за над 48 млн. лв. заради акция "Октопод". Сайтът bird.bg, който първи съобщи за съдебното решение, изчислява, че с лихвите сумата набъбва до 82 млн. лв. Пак според bird присъденото обезщетение е рекордно. "Сега" също се запозна с решението на съдия Мария Милушева от Окръжния съд в Перник. Делото се гледа там, а не в София, тъй като столичните съдии си направиха отвод. Поводът за това беше, че искът на "Лев инс" е насочен и срещу Софийския градски съд.

"Лев инс" го печели заради вредите, нанесени на дружеството от акция "Октопод", проведена преди близо 13 години, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, по онова време най-доверен човек на Бойко Борисов в ГЕРБ. Сумата е присъдена заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция "Октопод". Тогава офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с аргумента, че един от обвиняемите - Алексей Петров - е свързан с компанията. Миналата година Петров беше окончателно оправдан по делото.

Шумното дело "Октопод" от периода на Цветан Цветанов в Министерството на вътрешните работи, което се проточи повече от 11 години, приключи с две условни присъди и трима невинни. Сред оправданите е и бизнесменът Алексей Петров, съобщи Defakto.

Компанията твърди, че многократно е обръщала внимание на разследващите органи и прокуратурата, че в иззетата компютърна техника и сървърни конфигурации се съхраняват изключително важна база данни, свързана със застрахователната дейност, в това число данни за застраховано имущество, страни по договорите, периода на застрахователно покритие, както и покрити рискове по съответните застраховки. Освен това с тази техника и сървърни конфигурации управляват и софтуера на застрахователната компания за регистриране на застрахователни полици и обработка на щети, което неимоверно застрашава дейността и приходите на компанията, дори на практика е направило невъзможна дейността й.

Иззетата техника и документи са върнати едва 4 години по-късно.

Компанията се жалва пред съда и че от създадената от разследващите обществена нагласа, че Алексей Петров я притежава и пере пари с нея, е нарушило доверието на клиентите в нея. Затова претендира и за обезщетение за уронено добро име. 300 000 лв. от въпросните 48 млн. лв. са присъдени точно за това. Останалата част от обезщетението е за пропуснати ползи и вреди от наказателни постановления.

Най-голям дял от присъденото обезщетение - 29 939 009 лв. е за вреди и пропуснати ползи от прекратени с дружеството застрахователни договори през 2010 г. 

"Само за година компанията била принудена да отговори на над 400 искания за проверки от страна на Комисията за финансов надзор, множество застраховани лица предявявали претенции за незабавно изплащане на застрахователни обезщетения и бързо обработване на щетите поради съмнения за закриване и ликвидация на компанията, а хиляди застрахователни договори бяха прекратени", пише в съдебното решение. Заради иззетата техника фирмата е платила над 615 хил. лв. за ново оборудване, а за 2 години за реклама са дадени над 4 млн. лв.

Неотдавна друга фирма, също претърсена при акция "Октопод", осъди окончателно прокуратурата за над 1 млн. лв. обезщетение. Решението за 48 млн. лв. на съда в Перник не е окончателно. Прокуратурата и МВР могат да го атакуват пред още 2 инстанции. Същото може да на направи и компанията, тъй като част от иска й е отхвърлена като недоказана.

Прокуратурата е осъдена да плати 1 800 000 лв. на частна фирма заради скандалното мегадело "Октопод", съобщава BIRD.  Рекордното обезщетение е постановено с решение на Върховния касационен съд от 12 август. То не подлежи на обжалване.

 

Още по темата