Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът отмени гаранцията от 40 000 лв. на ЛиЛана

Отпада забраната подсъдимите да пътуват в чужбина, след като делото бе върнато на поправителен на прокуратурата

БГНЕС
Лиляна Деянова на влизане в спецсъда през юли.

Съдът е отменил гаранциите на Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, които прокуратурата обвинява, че като организирана престъпна група, незаконно са усвоявали европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това казаха за "Сега" от спецсъда. Обвинението е за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

В края на септември спецсъдът върна на прокуратурата делото, тъй като откри пропуски в обвинителния акт, който по-рано държавното обвинение представи с фанфари и дори пусна клип за илюстрация, в който директно свързва певицата с Васил Божков. Във видеото бе записано, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски".

Съдът прие, че обвинителният акт, внесен от прокуратурата, не отговаря на законовите изисквания за съдържанието му. Една от забележките на съда например е, че е неясно за какво точно е обвинен един от подсъдимите - Петър Марчоков, прокуратурата не е посочила никакви факти за негови действия, които да го правят част от престъпната група.

С връщането на делото са отменени и гаранциите на подсъдимите и те вече са на свобода срещу подписка. Досега Мартин Димитров и Лиляна Деянова бяха с 40 000 лв. гаранция, Александър Деянов с 50 000 лв. (той не я плати в знак на протест, но прокуратурата не се задейства срещу това), Петър Марчоков - 10 000 лв., Александър Ангелов и Максим Ботев - по 5000 лв., Ася Йочева - 1000 лв. Сега те са с най-леката мярка - "подписка".

Освен това на всички е отменена забраната да напускат страната.

Делото срещу Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, катастрофира още на старта в спецсъда.

 

Още по темата