Медия без
политическа реклама

Братът на ЛиЛана осъди държавата за европроекта си

Икономическото министерство трябва да му плати 12 хил. лв. разноски по делото

06 Май 2022
БГНЕС
Александър Деянов-Скилър

Известният български музикант Александър Деянов-Скилър e осъдил държавата за европроекта си за разработване на иновативна платформа за бийтбокс обучение, съобщaва Mediapool.

В началото на 2020 г. той и сестра му Лиляна Деянова (ЛиЛана) бяха обвинени за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Бийтбоксърът бе арестуван, но след това бе оставен от съда на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева. Той отказа да я плати и отиде сам пред следствения арест, за да бъде задържан. Властите обаче го оставиха на свобода. Певицата ЛиЛана пък бе пусната срещу 40 хил. лв. гаранция, след като престоя 4 месеца в ареста. Делото срещу нея започна след акцията на прокуратурата срещу хазартния бизнесмен Васил Божков, който в момента е в Дубай с 20 обвинения по 4 дела. 

Година по-късно прокуратурата обяви, че разследването срещу тях е приключило, но и досега не е вкарано в съда. Държавното обвинение обясняваше, че от 2016 г. до месец април 2020 г. групата на ЛиЛана и Скилър незаконно е усвоила европейски средства за над 2.7 млн. лева. В рамките на делото са проверени 11 договора за европейско финансиране.

Проблемите на Скилър започват още 2019 г., около година преди да се окаже в ареста. Министерството на икономиката си иска обратно близо 234 000 лв., отпуснати на музиканта от ЕС по проект за бийтобокс обучение, тъй като смята, че Скилър не изпълнява условието техниката да е разположена в офис в Плевен. Според ведомството служители на европрограмата са извършили три внезапни проверки, при които не е бил осигурен достъп до помещението с апаратурата. Така се прави изводът, че няма доказателства, че апаратурата е там. В същото време са направени редовни проверки, които показват, че всичко е наред. Проверяващите обаче са недоверчиви и обясняват, че апаратурата може да се пренася лесно.

Експертизата по делото има съвсем друга констатация. Вещото лице по делото констатира, че проектът за биийтбокс работи. Има архив с исторически записи от комуникация между сървъра и потребители, купеният софтуер е такъв, какъвто трябва да бъде, а програмата за обучение за биийтбокс може да се използва онлайн от територията на цялата страна. "Не са констатирани функционални несъответствия между софтуера и неговото съдържание и изискванията по Договора. Заключението на вещото лице е, че софтуерът е наличен и функционира в съответствие с подписания договор", пише в съдебното решение, цитирано от Mediapool.

Административният съд изразява недоумение защо проверяващите служители са направили изводите си само въз основа на внезапните проверки, вместо да се вземат под внимание и редовните проверки с предизвестие, които не са показали нарушения. С тези аргументи съдът обявява, че решението за 234 00 лв. е незаконно, а министерството на икономиката трябва да плати на Скилър 12 700 лв. разноски по делото. Решението на столичния административен съд може да се обжалва пред върховния съд.

Още за Скилър и сестра му:

 

Иcĸoвe зa гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция cpeщy Лилянa Дeянoвa, известна като ЛиЛана, и нeйния бpaт Aлeĸcaндъp, известен и като Скилър, e внecлa KΠKOHΠИ в пocлeднитe дни нa тaзи гoдинa, съобщава Дe фaĸтo. Те са за над 600 000 лв. Двaтa иcĸa ca зaвeдeни в Coфийcĸия гpaдcĸи cъд.

 

Съдът е отменил гаранциите на Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, които прокуратурата обвинява, че като организирана престъпна група, незаконно са усвоявали европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност".

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?