Quantcast

Медия без
политическа реклама

Братът на ЛиЛана осъди държавата за европроекта си

Икономическото министерство трябва да му плати 12 хил. лв. разноски по делото

06 Май 2022
БГНЕС
Александър Деянов-Скилър

Известният български музикант Александър Деянов-Скилър e осъдил държавата за европроекта си за разработване на иновативна платформа за бийтбокс обучение, съобщaва Mediapool.

В началото на 2020 г. той и сестра му Лиляна Деянова (ЛиЛана) бяха обвинени за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Бийтбоксърът бе арестуван, но след това бе оставен от съда на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева. Той отказа да я плати и отиде сам пред следствения арест, за да бъде задържан. Властите обаче го оставиха на свобода. Певицата ЛиЛана пък бе пусната срещу 40 хил. лв. гаранция, след като престоя 4 месеца в ареста. Делото срещу нея започна след акцията на прокуратурата срещу хазартния бизнесмен Васил Божков, който в момента е в Дубай с 20 обвинения по 4 дела. 

Година по-късно прокуратурата обяви, че разследването срещу тях е приключило, но и досега не е вкарано в съда. Държавното обвинение обясняваше, че от 2016 г. до месец април 2020 г. групата на ЛиЛана и Скилър незаконно е усвоила европейски средства за над 2.7 млн. лева. В рамките на делото са проверени 11 договора за европейско финансиране.

Проблемите на Скилър започват още 2019 г., около година преди да се окаже в ареста. Министерството на икономиката си иска обратно близо 234 000 лв., отпуснати на музиканта от ЕС по проект за бийтобокс обучение, тъй като смята, че Скилър не изпълнява условието техниката да е разположена в офис в Плевен. Според ведомството служители на европрограмата са извършили три внезапни проверки, при които не е бил осигурен достъп до помещението с апаратурата. Така се прави изводът, че няма доказателства, че апаратурата е там. В същото време са направени редовни проверки, които показват, че всичко е наред. Проверяващите обаче са недоверчиви и обясняват, че апаратурата може да се пренася лесно.

Експертизата по делото има съвсем друга констатация. Вещото лице по делото констатира, че проектът за биийтбокс работи. Има архив с исторически записи от комуникация между сървъра и потребители, купеният софтуер е такъв, какъвто трябва да бъде, а програмата за обучение за биийтбокс може да се използва онлайн от територията на цялата страна. "Не са констатирани функционални несъответствия между софтуера и неговото съдържание и изискванията по Договора. Заключението на вещото лице е, че софтуерът е наличен и функционира в съответствие с подписания договор", пише в съдебното решение, цитирано от Mediapool.

Административният съд изразява недоумение защо проверяващите служители са направили изводите си само въз основа на внезапните проверки, вместо да се вземат под внимание и редовните проверки с предизвестие, които не са показали нарушения. С тези аргументи съдът обявява, че решението за 234 00 лв. е незаконно, а министерството на икономиката трябва да плати на Скилър 12 700 лв. разноски по делото. Решението на столичния административен съд може да се обжалва пред върховния съд.

Още за Скилър и сестра му:

 

Иcĸoвe зa гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция cpeщy Лилянa Дeянoвa, известна като ЛиЛана, и нeйния бpaт Aлeĸcaндъp, известен и като Скилър, e внecлa KΠKOHΠИ в пocлeднитe дни нa тaзи гoдинa, съобщава Дe фaĸтo. Те са за над 600 000 лв. Двaтa иcĸa ca зaвeдeни в Coфийcĸия гpaдcĸи cъд. Иcĸoвaтa мoлбa нa KΠKOHΠИ cpeщy Лилянa Дeянoвa e

 

Съдът е отменил гаранциите на Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, които прокуратурата обвинява, че като организирана престъпна група, незаконно са усвоявали европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това казаха за

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?