Медия без
политическа реклама

Първи арест в САЩ за AI генерирана детска порнография

Мъж от Уисконсин е арестуван за генериране и разпространение на материали за сексуално насилие над деца (т. нар. CSAM), създадени от изкуствен интелект (AI). Това е първият подобен случай, при който Министерството на правосъдието на САЩ цели да покаже, че CSAM материалите, създадени от AI също са незаконни, дори когато не са използвани деца за тяхното създаване.

Според Министерството, 42-годишният софтуерен инженер Стивън Андерег е използвал вариант на генератора с отворен код Stable Diffusion, за да създаде изображения, които след това е използвал, за да опита да въвлече непълнолетно момче в сексуални ситуации. Генераторите на изображения в облака като Midjourney и DALL-E 3 имат механизми за предпазване от този вид дейност. Но използваният вариант в случая на Stable Diffusion 1.5 има по-малко ограничения. 

От Правосъдното министерство на САЩ твърдят, че Андерег е общувал онлайн с 15-годишно момче, описвайки как използвал модела на изкуствения интелект, за да създаде изображения. Институцията твърди, че обвиняемият е изпратил на тийнейджъра директни съобщения в Instagram, включително няколко Ai изображения на “непълнолетни, които похотливо показват гениталиите си”. Instagram е съобщил за изображенията на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца (NCMEC), който е предупредил правоприлагащите органи.

Андерег може да бъде осъден на 5 до 70 години затвор, ако бъде признат за виновен. В момента той е във федерален арест преди изслушване, насрочено за 22 май.

Ключови думи:

CSAM, AI, съд

Още по темата