Медия без
политическа реклама

Депутат от ДПС беше осъден условно за подкуп и търговия с влияние

СГС даде 1 година условно на Димитър Аврамов по дело, което започна преди 13 години

19 Март 2024
 Димитър Аврамов
БГНЕС архив
Димитър Аврамов

Софийският градски съд призна за виновен депутата Димитър Аврамов, подсъдим за търговия с влияние и подкуп. Това съобщиха от съда.

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок. Като негов помагач е признат за виновен и Методи Петков, за което той получава присъда от шест месеца лишаване от свобода. Другият подсъдим по делото Владимир Чернев е оправдан.

Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Апелативен съд - София.

Димитър Аврамов беше арестуван на 17 юли 2012 г. Според обвинението тогава в него е имало белязани пари. Прокуратурата твърди, че те са били искани от зърнопроизводителя Светослав Илчовски, за да бъдат решени негови проблеми в местната областна комисия по земеделие.

За да продължи делото през годините, имунитетът на Аврамов бе свалян няколко пъти. Той е народен представител от ДПС в Монтана в 41-вото Народно събрание, както и в последните пет парламента, сочи справка на сайта на Народното събрание.

"Сега" припомня: 

Делото се води по обвинение на прокуратурата, че народния представител няколко пъти е поискал от български бизнесмен сумата от 220 000 лв. и право на ползване на земеделски земи, като приел сумата от 100 000 лв., за да упражни противозаконно влияние над длъжностно лице - директора на областната дирекция "Земеделие" и РУП-МВР в Монтана. 

Основен свидетел по наказателното дело срещу Аврамов беше земеделецът Светослав Илчовски, който по време на заседанието на временната комисия по ревизията в 45-тия парламент, разказа за оказван сериозен натиск от хора в ГЕРБ върху бизнеса му. 

Бившия депутат от ГЕРБ и настоящ от ДПС Димитър Аврамов беше арестуван по обвинения за търговия с влияние през 2012 г. След над 8 години разследвания и съдебни процедури Аврамов е оправдан от съда. Самият той твърди, че е напълно невинен.

Тезата на държавното обвинение бе изградена върху показанията именно на Илчовски. Прокуратурата твърдеше, че през юли 2012 г. Димитър Аврамов е поискал пари от Илчовски и правото да ползва земеделска земя в Монтанско, а срещу това обещал да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция „Земеделие“  във връзка със земи, за които се отпускат субсидии. Според обвинителния акт Светослав Илчовски бил арендатор на земеделски земи в Монтанско. С други фирми имал сключено споразумение за разпределянето на земите, които обработват. Тъй като споразумението не било официално регистрирано в Областната дирекция „Земеделие“ в Монтана, законът задължавал шефа на дирекцията да издаде заповед за служебно разпределение на площите. Така земите, засети и обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която тръгнала да събира продукцията на бизнесмена. Намесила се полиция, която предотвратила навлизането на комбайни. В спора се намесил и депутатът, който обещал на Илчовски да уреди проблема, твърдеше държавното обвинение. 

През 2016 г. Софийският градски съд оправда Аврамов, но година по-късно Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първата инстанция поради съществени нарушения. През 2017 г. Аврамов отново влезе в Народното събрание, но този път от листите на ДПС. През 2018 г. пък стана ясно, че делото срещу него отново в прокуратурата, този път в специализираната. После обвинителният акт срещу Аврамов влезе в Специализирания наказателен съд.

След закриването на специализирания съд, разглеждането на наказателното производство продължи в Софийски градски съд.

Последвайте ни и в google news бутон