Медия без
политическа реклама

Прокуратурата не протестира оправдаването на Костадинов

09 Май 2024
Костадин Костадинов
Булфото
Костадин Костадинов

Оправдателната присъда на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по делото  за всяване на паника сред населението е вече в сила. Това стана факт след като прокуратурата така и не протестира неговото оправдаване на първа инстанция от Софийският районен съд. След като в определения срок нямаше протест от прокуратурата пред по-горна инстанция, то оправдателната присъда е вече факт. 

Софийският районен съд оправда изцяло Костадин Костадинов на 8 април, по обвинението за това, че е всял паника в населението чрез свои изказвания свързани с наличностите в складовете на държавния резерв, както и с противоепидемичните мерки по време на пандемията, в интервю на 13 март 2020 г.  Според съдебния състав обвинението на Костадинов не е коректно конструирано, защото е повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също така отбеляза, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на Костадинов, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиарът му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Съдът оправда Костадинов за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение.

По време назаседанието  Костадин Костадинов не присъстваше. Също така не присъства и представител на Софийска районна прокуратура.

"Сега" припомня:

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата.

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет. През лятото процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за днес, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му. 

Още по темата