Медия без
политическа реклама

Съдят Adobe заради сложен механизъм за отписване от абонамент

Срещу Adobe е заведено дело в САЩ, в което компанията е обвинена в нарушаване на законите за защита на потребителите. В исковата молба, подадена в Министерството на правосъдието на САЩ, се посочва, че Adobe е навредила на потребителите, като е създала твърде сложен механизъм за анулиране на платени абонаменти, както и че не е оповестила всички условия на скъпите абонаменти за своите продукти.

Авторите на иска твърдят, че Adobe "крие" условията на годишния си абонамент зад "дребен шрифт, допълнителен текст и хипервръзки". Компанията също така не оповестява правилно таксата за предсрочно прекратяване, "която може да достигне стотици долари".

В съдебния иск се посочва, че клиентите на Adobe, които се опитват да прекратят платените абонаменти, са принудени да преминат през "тромав и сложен" процес, който включва преминаване през множество уебстраници и изскачащи прозорци. С подобни проблеми се сблъскват и клиентите, които се опитват да прекратят предсрочно абонаменти по телефона или чрез чат. Отбелязва се, че клиентите често биват пренасочвани към различни служители на техническата поддръжка и в даден момент разговорът просто се прекратява, поради което потребителите трябва да се обадят отново и да обяснят отново същността на искането си.

Авторите на съдебния иск смятат, че тази практика нарушава федералните закони за защита на потребителите. Заедно с това искът е насочен срещу Маниндер Савни, старши вицепрезидент на Adobe за цифровите пазари и продажби, както и срещу Дейвид Вадхвани (David Wadhwani), ръководител на отдела за цифрови медии. В жалбата се посочва, че двамата топ мениджъри "са ръководили, контролирали, имали са правомощия да контролират или са участвали в действията и практиките на Adobe". Представители на компанията все още не са коментирали въпроса.

"Adobe е вкарала клиентите в капана на годишните абонаменти със скрити такси за предсрочно прекратяване и многобройни пречки за анулиране. На американците им е омръзнало от компании, които крият същността по време на процеса на подписване на абонамент, а след това изграждат бариери, когато клиентите се опитат да се откажат", коментира въпроса Самюел Ливайн, ръководител на Бюрото за финансова защита на потребителите (част от Федералната търговска комисия на САЩ).

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Adobe, съд, САЩ

Още по темата