Медия без
политическа реклама

Певицата ЛиЛана се обяви за жертва със запис от ареста

Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, изпрати до медиите запис, за който твърди, че е правен от следствения арест на Софийския затвор. Преди повече от седмица тя, нейният брат Александър Деянов и съдружникът и Мартин Димитров бяха задържани по обвинение за организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства. Пред разследващите ЛиЛана заявява, че атаката срещу нея е следствие на дързостта да се изправи срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция. Адв. Николай Хаджигенов, който представлява певицата в съда, потвърди пред "Сега" достоверността на почти двуминутния запис и отбеляза, че лично го е правил.

На него се чува Лиляна да твърди, че разполага с веществени доказателства: "Запис в министерството на икономиката по време на среща между мен, Мартин и шефа на програма "Конкурентоспособност", в който той си признава, че е било наредено да ни тормозят. Както и видеозапис в Пътната агенция, в който ни отказват да ни предоставят документи за регистрация и в който ясно става името, КОЙ е човекът, който всъщност управлява… “. След тези думи записът прекъсва, а в писмото се уточнява, че е спрян от органите на реда.

"Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция. Не ни беше страх да обявим имената на хората, които стоят зад една от най-големите кражби в държавата", заявява още Лиляна пред разследващите. Тя разказва, че публично са пуснали сигнал от 400 страници "с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет".

"Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма ТЕЛЕТОЛ. Изплашиха се от 20 младежи, които искаха да пуснат просто едно приложение и да продават винетки, за да направят продукта по-добър за хората", категорична е певицата. След това тя обяснява, че заедно със съдружника ѝ са завършили престижни университети, но са се върнали в България и дори са били наградени от президента през 2018 г. за цялостен обществен принос за мобилното приложение _Civi_. "Без да получим един лев от нито една община, нито от Банката за развитие, или друга държавна институция. Реалността е, че нашата фирма има повече служители и създадени продукти, отколкото всяка една фирма, получила кредит от Българската банка за развитие", допълва Лиляна.

ОБВИНЕНИЯ

Лиляна Деянова е задържана под стража от 26 април, след като Специализираният наказателен съд реши, че са събрани достатъчно доказателства, подкрепящи обвинението, както и че има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. В ареста остава сърдужникът и Мартин Димитров. Нейният брат Александър Деянов, познат като бийт боксърът SkilleR, е освободен под гаранция от 100 000 лв.

Според прокуратурата тримата са част от организирана престъпна група, действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от Лиляна, са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина - което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми. Освен това групата има обвинения и за заплашване на служебни лица от Агенция "Пътна инфраструктура".