Медия без
политическа реклама

Кьовеши: Получихме рекорден брой сигнали от България

Европейският главен прокурор е в София днес и утре за среща с премиера, министри и главния прокурор

16 Март 2022ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Пресконференция на министър-председателя Кирил Петков и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши

⏺️ „Благодаря на г-жа Лаура Кьовеши за изчерпателния разговор, който проведохме в много конструктивен дух и с общата амбиция, че ще работим заедно при нарушения, корупция и всякакви други престъпления, свързани с еврофондове. Така ще сме сигурни, че България не е мястото за такива престъпления“, заяви министър-председателят Кирил Петков по време на брифинга след срещата си с европейския главен прокурор. ⏺️ Премиерът подчерта, че Европейската прокуратура има мандат всички престъпления, които са свързани с европейски средства след 2017 г., да могат да бъдат обект на разследване. Българското правителство и Европейската прокуратура ще работим заедно, за да постигнем реални резултати, категоричен бе Петков.

Posted by Министерски съвет на Република България on Wednesday, March 16, 2022

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре. Освен днешната й среща с Петков, в програмата й за утре са разговори с вътрешния министър Бойко Рашков, с правосъдния министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев. "Благодаря за доверието на българските граждани. Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения. Сега е време за българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас", каза Кьовеши.

Европрокуратурата е започнала над 120 разследвания по българските сигнали. Кьовеши не беше конкретна с обяснението, че най-късно в началото на другата седмица ще има статистика в годишния доклад на институцията й. Тя посочи все пак, че сред сигналите има за обществени поръчки, за злоупотреба със селскостопански субсидии, за измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след ковид.

Кьовеши похвали Петков - каза, че вижда решителност, визия и ясни приоритети, които съвпадат с тези на европейската прокуратура.

Това е второто посещение на европейския главен прокурор в страната. Кьовеши беше тук и през лятото на м.г. София беше първата й спирка след старта на работата на европейската прокуратура на 1 юни. Тогава тя имаше срещи с Гешев и служебния правосъден министър Янаки Стоилов. 

След това се разбра, че според Кьовеши прокуратурата й праща само дребни случаи от България. Агенция "Митници" и МВР също получиха правото да сезират европрокураурата с дела, без да разчитат на посредничеството на прокуратурата. Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, обяви наскоро и премиерът Петков. "МС ще стане контактна точка. Това е сигнал за силен ангажимент от най-високо ниво. Такава ангажираност трябва да е повод за вдъхновение", посочи Кьовеши днес. По думите й е важно да няма монопол на властите, които да пращат сигнали до европрокуратурата.

Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. Това обяви в петък премиерът Кирил Петков пред журналисти. Така, кабинетът ще контактува директно с Лаура Кьовеши, без да се налага да разчита на посредничеството на прокуратурата.

Преди дни, когато анонсира новата визита на Кьовеши, Надежда Йорданова обясни, че "разговорите за това как най-добре да се противодейства на високата корупция продължават. Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия КПКОНПИ да сезира пряко европейските прокурори". 

Миналия декември, докато все още начело на КПКНОПИ бе Сотир Цацаров, институцията подписа споразумение с европейската прокуратурата, което, според съобщеното от Цацаров, ускорява процеса на сътрудничество и обмен на информация. КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура директно информация за установените корупционни престъпления, които засягат евросредства. "Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока", се казва в споразумението.

Европейската прокуратура е отхвърлила днес избраната от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за делегиран прокурор от България Анита Джамалова. Това се вижда от документите, качени на сайта на евпрокуратурата.   Джамалова е зам.

 

Още по темата