Медия без
политическа реклама

Военният министър: 99% от поръчките на МО са с посочен изпълнител

Санкциите на САЩ показват, че доверието към нас е било разклатено и преди, казва Георги Панайотов

07 Юни 2021
"Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на отбраната и на българската държава", казва министър Панайотов
Илияна Кирилова
"Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на отбраната и на българската държава", казва министър Панайотов

"Имам съмнения, че не са защитени интересите на министерството на отбраната и на българската държава. За миналата година 99% от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. Законът за обществените поръчки посочва възможността за избор на един изпълнител без конкурс при определени условия. А в МО това е практика", това коментира днес пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов по повод извършена проверка във ведомството му.

Миналата седмица той обяви състоянието на въоръжените сили такова, каквото го е заварил, като съобщи, че някои от данните са предадени на прокуратурата и АДФИ заради съмнения за нарушаване на финансовата дисциплина. Според него трябва спокойно и мъдро да се изчака становището на тези две институции, вместо в последните дни да се изнасят факти избирателно.

"Първо, г-н Каракачанов ме обвини в това, че съм бил подведен. Не, не съм подведен, не съм политик, аз съм професионалист. Като такъв, като министър на отбраната в момента, аз поднасям фактите такива, каквито са. А те са, че в МО са правени и са възлагани обществени поръчки без конкурс, а с посочване на изпълнител, а също така е практикувано и масово авансово плащане на тези поръчки, преди още да са започнали", обясни служебният министър. Според него твърдението, че всичките тези поръчки са проведени без да е организиран конкурс, защото фирмите, които е трябвало да бъдат избрани, е трябвало да имат сертификат за достъп до класифицирана информация на НАТО - е само част от истината.

"Специално за военно-въздушна база Граф Игнатиево, където трябва да бъдат приети новите целеви изтребители Ф-16, половината от дейностите, които трябва да бъдат извършени, съдържат класифицирана информация. Другата половина не съдържат класифицирана информация. В МО има антикорупционен план. В сайта и сега ще го намерите. 5 или 6 точка в него е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този антикорупционен план е разписан от г-н Каракачанов", категоричен беше Панайотов, питайки защо тази практика, наследена от бивши министри, не е променена с оглед по-голяма защита на интересите на държавата.

"80% от обществените поръчки са проведени при 100% авансово плащане, т.е. дава се на изпълнителя и 100% от сумата се превежда. Има указание на МФ да се избягват авансовите плащания. Бяха цитирани едни вътрешни правила на МО, с които се обясняваха тези действия. В тях също се говори за пазарни проучвания, а нямаме документи такива да са правени", каза още служебният министър.

 

КОМЕНТАР

Панайотов коментира и доклада на САЩ, налагащ санкции на трима българи (Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков) по закона "Магнитски" - според него санкциите показват, че доверието към нас е било разклатено. "Това, че Министерството на финансите на САЩ излезе с такова категорично решение, с тежки санкции, това означава, че доверието е изчезнало преди това. И на практика с тези санкции се казва, че България не може да се справи с борбата срещу корупцията", заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?