Quantcast
Властта в София с неохота ще се съгласи с одит на ЦГМ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Властта в София с неохота ще се съгласи с одит на ЦГМ

СОС ще поиска от парламента Сметната палата да провери общинското дружество
2 295
 Илияна Кирилова

От страх да не бъдат заподозрени, че крият информация как се управлява Центърът за градска мобилност, управляващите в София са на път с голямо нежелание да се съгласят дружеството, което събира парите от платеното паркиране и от билетите за градския транспорт, да бъде подложено на финансов одит. След дълги дебати и коментари дали този одит няма да се използва с политически цели, транспортната комисия в Столичния общински съвет реши да предложи на СОС да поиска от Народното събрание ЦГМ да бъде включен в списъка с държавни и общински структури, на които Сметната палата да извърши ревизия. Докладът бе внесен от независимия общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", но в хода на заседанието управляващото мнозинство - ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София", блокираха немалка част от неговите предложения. "ЦГМ е дружество, което изцяло е загубило доверието на гражданите на София. Това доверие трябва да бъде възстановено, особено в контекста на направени предложения за промени в синя и зелена зона. Поисканите от мен данни ще покажат кои дейности се управляват добре и кои не се управляват добре", аргументира се Бонев.

"Вносителите на този доклад гонят своите политически цели", отговори шефът на ЦГМ Димитър Дилчев. Допреди няколко месеца той беше районен кмет от ГЕРБ на район "Студентски", но след загубата на последните местни избори съпартийците му бързо му намериха нова общинска работа. "Безспорно знаем, че докладът във вида, в който са постъпили предложенията, ще стане поредната политическа дъвка за неадекватното и неправилно управление на ЦГМ", допълни Зафир Зарков, който е зам.шеф на транспортната комисия от ГЕРБ.

Ако окастреният доклад все пак бъде гласуван и приет на сесия на СОС, Сметната палата ще направи финансова проверка на ЦГМ за периода 1 юли 2016 г.-30 юни 2020 г. Срокът бе определен, тъй като дотогава палатата вече е извършвала одит на общинската фирма. Както е добре известно,  въпросният одит от 2014 г. до средата на 2016 г. излезе със заключения, че увеличаването на цената на билета за градски транспорт в София е било неаргументирано, приходите от синя зона не са събирани ефективно, а бизнес плановете и отчетите на ЦГМ са под съмнение. Липсва анализ на "системно натрупващия се недостиг на средства за разплащане с транспортните оператори", а при изпълнение на икономическите рамки не са прилагани процедури за контрол, се казваше още в предишния доклад на Сметната палата.

Днес управляващото мнозинство блокира искането на Бонев ръководството на ЦГМ да представи отчетен доклад за приходите и разходите си за последните 10 години, за постъпленията по пера - от платено паркиране, от карти и билети, от наказателни паркинги и т.н.    

Ключови думи:

Столична община, ЦГМ
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Въпреки пандемията София обяви по-голям бюджет за 2021 г.

15.01.2021

Обновена

554 6
Скандална общинска фирма ще взима още поръчки без конкурс
Следващите 5,7 км на метрото ще струват 530 млн. лв.

14.01.2021

Обновена

2055 13

Коментари

L_SD

Май трябва да хвърчат "фандъци* и "фандъчки"

радо_сарбов

Сметната палата с Одита просто узаконява поредния грабеж...

Тъмно пиво

Днес управляващото мнозинство блокира искането на Бонев ръководството на ЦГМ да представи отчетен доклад за приходите и разходите си за последните 10 години, за постъпленията по пера - от платено паркиране, от карти и билети, от наказателни паркинги и т.н.    

 Блокиралите отчета да се заведат на отчет при бай Ставри. Такава гавра със софиянци никой не си е позволявал.

hamer

Както е добре известно,  въпросният одит от 2014 г. до средата на 2016 г. излезе със заключения, че увеличаването на цената на билета за градски транспорт в София е било неаргументирано, приходите от синя зона не са събирани ефективно, а бизнес плановете и отчетите на ЦГМ са под съмнение. Липсва анализ на "системно натрупващия се недостиг на средства за разплащане с транспортните оператори", а при изпълнение на икономическите рамки не са прилагани процедури за контрол, се казваше още в предишния доклад на Сметната палата.

 

И какво от това?

Влез или се регистрирай за да коментираш