Quantcast

Медия без
политическа реклама

Варненските доброволци се умориха и бежанският център се трансформира

Част от дейностите все пак ще останат в Двореца на културата и спорта

01 Апр. 2022ОбновенаДИЯН БОЖИДАРОВ
диян иванов
Момент от работата на бежанския център до момента.

Варненският бежански център, който пое огромна част от наплива на украинците и в продължение на месец представляваше единствена по рода си структура в страната, повече няма да съществува в досегашния вариант. Промяната се обмисляше усилено от няколко дни, а в петък по обед бе съобщена официално от областния управител Благомир Коцев. Той я нарече "реорганизация с цел по-голяма устойчивост". По думите му, в Двореца на културата и спорта (ДКС) ще останат пунктове за регистрация за временна закрила, за настаняване и предоставяне на информация. Даренията и всякаква последваща помощ ще бъдат пренасочени към Украинския дом в квартал "Чайка". Ще се намеси по-усърдно и БЧК. Коцев поясни, че чрез промяната по-адекватно ще бъдат посрещнати бъдещи нужди - по медицинска помощ за дългосрочно установилите се хора, достъпа им до трудовия пазар и т.н. А се извършвала в момента, защото се отворил времеви прозорец - сега центърът бил посещаван по около 150 души на ден, при 600-700 предишната седмица. 

Всъщност, основната причина за реорганизацията е умората на доброволците. Почти изцяло центърът функционираше благодарение на тяхната енергия и идеи. Бе ясно, че няма как да издържат дълго. В средата на март държавата и община Варна пратиха служители, но помощта се оказа недостатъчна. Още тогава желанието на доброволците бе властта да се заеме с центъра, просто защото самостоятелно нямат сили. Сега Коцев уточни, че държавата вече ще е водещата в процеса, а доброволците просто ще съдействат. Той призна, че до този момент нещата са се случвали главно поради ентусиазма на хората, малко и под формата на "организиран хаос". Утре на входа на Морската градина ще се проведе благодарствен концерт по идея на доброволците -  символичен край на "доброволческата ера".

Друга причина за трансформацията е фактът, че стартира по-наситен календар от прояви в ДКС. Те трудно ще се провеждат при огромно стълпотворение в коридорите. 

"Сега" научи, че помещенията, в които се съхраняваха даренията, вече се изпразнени. Импровизираният пункт, където се организираше настаняването на хората, е ограничил работното време, преустановявайки нощните смени.

 

ПОСЕЩЕНИЕ

Снощи бежанският център бе посетен от кмета на Варна Иван Портних. Пусна снимки на фейсбук профила си. Любопитно е, че това е първото му и единствено посещение в бежанския център - месец след отварянето, на самия финал. 

 

Още по темата: 

Истински абсурд става във Варна. Местният бежански център, който е най-голямата структура в страната в помощ на украинците, повече от 2 седмици функционира в отсъствието на държавата.

 

В СОФИЯ

Столична община съобщи, че осигурява 100 паркоместа на буферния паркинг „Цариградско шосе“ при едноименната метростанция от днес до 24.00 часа на 30.05.2022 г. за автомобили с украинска регистрация. Паркингът се намира в непосредствена близост до метростанцията, което дава възможност за бърз достъп до различни точки в града, включително и централната част, допълват от общината. Украинските граждани в столицата ще могат да ползват градския транспорт без превозен документ за срок от три месеца, припомнят оттам. Също така от днес  до 31.05.2022 г. осигурените паркоместа за безвъзмездно паркиране на автомобилите с украинска регистрация на паркинга при вход А3 на НДК ще бъдат с ограничение до 2 (два) часа.

 

 

Още по темата