Медия без
политическа реклама

Варна и Бургас контрираха с много ирония "Зоро - Ревизоро"

Остри реплики летят към МОСВ и обратно цял ден

06 Яну. 2021Обновена
Ревизоро оцени като грешка премахването на статута на язовир "Цонево" като резервен за Варна, но припомни, че когато се е случило, не е бил министър.
Ревизоро оцени като грешка премахването на статута на язовир "Цонево" като резервен за Варна, но припомни, че когато се е случило, не е бил министър.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров бе засипан с ирония днес следобед от шефовете на ВиК-дружествата във Варна и Бургас и от областния управител на северния град. Реакцията им бе контра на острите критики, които Ревизоро отправи в последните дни, че с бездействие застрашават снабдяването на Бургас с питейна вода. Тримата се събраха на извънреден брифинг във Варна.

Областният управител Стоян Пасев и управителите на ВиК-дружествата Валентин Вълканов и Ганчо Тенев заявиха, че никога Бургас не е бил застрашен от безводие и не е имало проблем с язовир "Камчия", от който черпят двата града. Искаха да внушат, че въобще не знаят какво точно и защо прави министъра. Извадиха пред журналисти много цифри относно потреблението, за да покажат, че дори през следващото лято, сочено от Ревизоро като рисково, ще има вода за всички. "Просто няма казус", заявиха те. Нямало и сюжет "Варна пие водата на Бургас", както твърди министърът. "Не знам какъв е бил преди да стане министър - Ревизоро ли, Зоро ли?... Но това прилича повече на политическо говорене, мъчене да се изкара дивидент от цялата история", заяви Пасев. "Видно не е компетентен, или не са му обяснили достатъчно добре", каза пък Вълканов. Коментарите им бяха по повод различни аспекти от действията на Димитров в последните месеци. А Тенев добави относно критиките на Ревизоро, че още не са положени тръбите по проекта за свързването на язовирите "Ахелой" и "Порой" към деривацията за Бургас, така: "Не мога да почна да копая в нивите на хората без ПУП. Нали има закони в тази държава?". Пасев, след като няколко пъти се усъмни, че Димитров преследва политически дивиденти, но пък и му благодари, задето миналата година махна боклуците от варненското пристанище, обобщи с предположение, че "господинът" може да се кандидатира като депутат от Бургас.

И тримата не само отхвърлиха всички принципни обвинения за потреблението от "Камчия", но и изразиха недоумение защо Ревизоро в средата на декември е намалил количествата за Варна. Според тях го е сторил без никаква нужда. Пасев окачестви действията като провокация, защото градът е можел да остане без вода за празниците.  И, всъщност, на брифинга стана ясно, че Тенев и Вълканов са се разбрали помежду си потреблението за Варна да не намалява - и така бил избегнат голям гаф в северния град. Областният управител каза още, че първата писмена комуникация с екоминистерството по цялата тази тема е едва от 28 септември 2020 г. - няма 11-месечно бездействие, както твърди Ревизоро. "Изправени сме пред дилемата да се обясняваме за неща, които не са истини", каза Пасев. И изрази недоумение защо не вътре в управленската коалиция, а по медиите тръгват да се говорят неща. Тенев пък припомни, че двамата с Вълканов работят добре от много години. И за пореден път даде да се разбере, че идея няма как и защо се стоварват всичките тия водни суматохи около Варна и Бургас.

РЕКОНТРА

Димитров не се даде. Малко след брифинга във Варна излезе с дълго изявление: "Дирекция „Управление на водите“ при МОСВ, още януари месец, когато бях на 5-6 дни министър, ме уведоми за проблемите с язовир „Камчия“. Веднага свиках извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите (ВКСВ), представители в който имат и ВиК дружествата. Тогава единодушно беше взето решение с месечните графици за използването на водите от язовир „Камчия“, считано от месец февруари 2020 г. да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването. От януари миналата година, до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение. Например през месец юли ВиК Варна надвиши определения им лимит, за което беше издадено предупреждение на управителя на дружеството г-н Вълканов.

През целия период имаше редица медийни изяви и интервюта от господата Вълканов, Пасев и Тенев по темата за водоснабдяване на Бургас и Варна от язовир „Камчия“. С двамата управители бяха проведени многократни срещи по темите – язовир „Ахелой“, язовир „Порой“, язовир „Цонево“ (Георги Трайков) и водоснабдяването на Варна от Девненските извори. През месец септември беше проведен нов Висш консултативен съвет по водите. На 28 септември с писмо с изходящ №08-00-1033/28.09.2020 г. г-н Вълканов, г-н Пасев и г-н Тенев бяха запознати с актуалното състояние на яз. „Камчия“. Включително им беше предоставен предварителен график за потребление, от който беше видно кога свършва водата, намираща се в язовир „Камчия“ и им беше дадена възможност да вземат отношение, както по графика с ограниченията, така и с предложения за алтернативно водоснабдяване. Не постъпиха никакви предложения и не бяха предприети никакви действия.

След проведена среща с министър-председателя и в изпълнение на негови указания, на 1 декември, в град Бургас беше проведено заседание на шестима областни управители – на Търговище, Шумен, Врана, Бургас, Сливен и Ямбол, на директорите на Басейнови дирекции, на „Напоителни системи“, на кметовете и директорите на ВиК дружествата. Там отново им бяха дадени указания за предстоящите ограничения от язовирите „Камчия“, „Тича“, „Ястребино“ и „Асеновец“. Изрично беше упоменато, че с цел недопускане на водна криза по Южното Черноморие, на Варна ще бъдат наложени ограничения и градът  следва да се пренасочи към Девненските извори и с което кметът на Варна Иван Портних и ВиК Варна се съгласиха.

На г-н Ганчо Тенев беше възложено да предприеме действия на яз. „Камчия“, яз. „Ахелой“ и яз. „Порой“ да бъдат изградени две деривации от язовирите „Порой“ и „Ахелой“ до деривация „Китка“, захранваща Бургас, както и за изграждането на понтонни съоръжения на водовземната кула на яз. „Камчия“ с цел създаване на допълнителна възможност за черпене на водни маси от мъртвия обем на язовира при необходимост.

От днешното интервю на тримата разбирам, че всичките тези действия - 11 пъти месечен график, многобройни срещи, медийни изяви, два висши консултативни съвета по водите, предупредително писмо от 28 септември, две заседания на Министерски съвет с взети решения относно яз. „Порой“ и яз. „Ахелой“, възлагането на строителните дейности на г-н Ганчо Тенев и националната среща в Бургас на 1 декември, на която присъстваха тези лица и техни представители, никога не са се случвали. Те не помнят нищо.

За да могат гражданите от Българското Черноморие да си създадат вярна картина кой лъже и кой не, срещу всички техни думи, изречени днес ви изпращам:

-        Линк към всички месечни графици, които МОСВ е издавало и които са общодостъпни и не могат да се променят;

-        Писмо от 28.09.2020 г до областния управител на Варна Стоян Пасeв, в което ясно и точно е описана информацията за състоянието на яз. „Камчия“ за години назад, описани са количествата вода, които ще се подават от месец октомври 2020 до месец април 2022 г., както и схемата, която беше изпратен до г-н Пасев, г-н Вълканов, г-н Тенев, кметовете на Бургас и Варна.

От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея. За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой, кога има услужлива памет или кой, кои пари иска да усвои или партия да подкрепи, или нападне. За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си".

 

"Сега" припомня развитието на казуса по-рано днес:  

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро продължи с обвиненията си към различни институции, че бездействат около обезпечаването на Южното Черноморие с вода. След като нахока преди дни ВиК - Варна и местния областен управител, сега остри критики отнесе и Бургас. "Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби", заяви тази сутрин той пред БНТ. Под "6 км тръби" имаше предвид свързването на язовирите "Ахелой" и "Порой" към питейното снабдяване на Бургас. Проектът се осъществява от ВиК-дружеството в южния град. "Ако ние не направим водопровода до 20-и (февруари - б.а.), аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах - ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре", заяви Димитров. Така се подразбра от думите му, че към момента проектът за "Ахелой" и "Порой" не върви с желаните темпове. Той е за около 60 млн. лв., отпуснати от дъжавата.

"Никой от Бургас и Варна не е идвал... Да стоя на деривацията ли... За вашето бездействие не може да питате мен... Бургас и те трябваше да са тука: бе дайте ни вода и на нас...", бяха част от думите на Димитров.

Той се оплака и от саботаж на третия ешелон в администрацията принципно по темата с язовирите. Този ешелон не бил назначаван и надзираван от премиера. Ревизоро съобщи дори, че в страната имало шеф на ВиК, който мразел турското малцинство и стопирал нужните сондажи в района им. Той каза още, че скоро ще докладва на Бойко Борисов кой как не си върши работата в държавата. Не искал обаче уволнения.

На практика всичките му обвинения са продължение на активността му, стартирала в края на ноември в парламента. Сагата стартира на нов глас след публикация на "Сега" във вторник:

Зрелищният екшън "Емил Димитров - Ревизоро спасява Бургас от безводие" не секва.

 

 

Още по темата