Медия без
политическа реклама

От утре месечната карта за ученици и студенти в София става 15 лв.

Учащите, пътуващи с годишна карта, ще получат разликата между старата и новата цена след подаване на заявление в ЦГМ

Ще има проблеми с издаването на новите преференциални карти за транспорта.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ще има проблеми с издаването на новите преференциални карти за транспорта.

От утре – 1 февруари, месечните карти за учениците над 10 години, за студентите и за докторантите в София вече ще струват по 15 лв., съобщиха от Столичния общински съвет и от Центъра за градска мобилност. Децата до 10 години пък ще пътуват безплатно с обществения превоз, като за целта те също ще трябва да притежават карта за право на безплатен транспорт. Ако пътуват с междуградски превоз, те ще трябва да се снабдят с билет от 0 лв. Досега картите за учениците над 7 г. и за студенти в градския транспорт в София бяха по 20 лв., а за докторанти – 35 лв.

Новата цена ще важи поне до края на 2023 г. Намалението идва след влязло в сила решение на Министерски съвет от началото на февруари пътуването на децата до 10 г. да е безплатно, а за останалите изброени групи да се предвидят по-големи отстъпки от досегашните. За пенсионерите в София обаче по-евтини карти за градския транспорт няма да има, тъй като определените от кабинета намаления за тях са по-малки в сравнение с тези, които Столична община вече прилага. Така жителите на София над 68 г. ще продължат да плащат по 10 лв. на месец за всички линии на градския транспорт.

От утре ЦГМ временно спира да продава годишни абонаментни карти за ученици и студенти, докато изчисли каква трябва да е новата им цена. Досега тези карти струваха 200 лв., но след решението на правителството тази цена следва да се намали. Министерското постановление обаче изненада много общини, в това число и Столична, в резултат на което тя още няма готовност да каже колко ще струват занапред годишните ученически и студентски карти. Очакванията са към края на февруари или началото на март общинското дружество да възстанови продажбите им с новата цена.

Закупилите годишна карта преди 1 февруари ще могат да получат разликата между двете стойности, изчислена на база от следващия месец до края на 2023 г. съобщиха още от СОС. Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от МВРО съобщи, че към момента се обмисля горницата над новата цена да се връща, след като собственикът на картата подаде искане за връщане на парите в каса на ЦГМ.    

 

КАКВО Е ИЗВЕСТНО ДО МОМЕНТА

Гласуваните от правителството допълнителни субсидии за поевтиняване на градския и междуселищния транспорт за ученици, студенти и пенсионери са на път да породят хаос в общините. Кабинетът реши от 1 февруари децата до 10 години да пътуват безплатно – сега горната граница е до 7 години, а ученици, студенти и пенсионери да получават по-високи отстъпки от традиционните цени на картите. Почти сигурно е, че решението няма да влезе в сила навреме, защото общините тепърва трябва да организират целия процес по промяна на тарифи, връщане на надвзети пари, изменения на софтуер. 

Това показа проверка на „Сега“ по повод одобрените от кабинета промени в субсидирането на градския и междуселищния транспорт за отделни обществени групи. Според промените отстъпките за учениците и студентите се вдигат от 30 на 70% спрямо редовната цена, а на пенсионерите – от 20 на 40%. За целта се отпускат 100 млн. лв. финансиране, като мярката е анти-инфлационна и засега се предвижда да действа до края на годината. 

За да станат факт новите отстъпки, общините трябва да преработят тарифите си за превоз на пътници с градския транспорт. В много общини тарифите са одобрявани с решение на общинския съвет и сега тези решения трябва да бъдат изменени. Това е сравнително по-лесна процедура спрямо евентуално изменение на общинските наредби за обществения транспорт, ако тарифата е част от тях, какъвто е случаят в София. 

Със сигурност тези изменения няма да са факт към 1 февруари и с издаването на преференциални карти за транспорта ще има проблеми. Някои превозвачи като „Бургасбус“ например пуснаха предупредителни съобщения, че поради нормативни ограничения ще могат да се зареждат само карти тип общ профил. Трябва да се изготвят образци и за новите безплатни карти за ученици до 10 години. Общините трябва да въведат механизъм и за изплащане обратно на суми по вече закупени дългосрочни карти каквито са едногодишните карти за пътуване. При тях трябва да приспаднат пропорционално цената на картата за съответните месеци до февруари и да преизчислят остатъка спрямо новата, по-висока отстъпка, като върнат горницата на съответния клиент. Това приспадане не е толкова просто, защото трябва да се отчете и през фискалните устройства на търговците съобразно изискванията на наредба 18.

Общините на теория са свободни срещу по-високата държавна субсидия да намалят своя дял на субсидиране на отделните групи, но надали някоя местна управа ще прибегне към подобно решение на фона на задаващ се местен вот. По-вероятно е ползването на мярката просто да се забави.

Заради организационните трудности около въвеждането на по-високите отстъпки за пътуване с обществения транспорт в транспортното министерство е имало извънредни срещи със сдружението на общините, за да се обсъди оказването на методическа помощ. Общините настояват в бюджета за 2023 г. и в средносрочната бюджетна прогноза да се търси трайно решение на проблема с гарантиране на по-високи субсидии, защото иначе нарасналите цени се прехвърлят върху гражданите.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата