Медия без
политическа реклама

Утре градският транспорт в София ще работи, но със закъснение

В Перник и Габрово общественият транспорт спира

17 Май 2022Обновена
Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Столична община не може да гарантира редовността на градския транспорт в София утре, когато се очаква протест на превозвачите, на служителите в обществения превоз в града и на таксиметровите шофьори. Това стана ясно от думи на кмета Йорданка Фандъкова ден преди акцията. Тя заяви няколко пъти, че утре градският транспорт в столицата ще се движи „по обичайните си маршрути по всички линии“, но допусна, че това може да става със закъснения в разписанието. „Разписанията на градския транспорт би трябвало да се спазват, освен ако няма да има затруднения в движението. Такива със сигурност ще има във връзка с протестите на различните групи. Иначе метрото и градският транспорт ще  се движи по обичайните си маршрути“, коментира кметът.

Фандъкова заяви още, че транспортните синдикати, които са организатори на протеста на служителите в градския транспорт, са съобщили, че в него ще участват само шофьори и служители, които в същия момент не са на смяна. Работещите в  градския транспорт ще се съберат утре в 3 точки на столицата – Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара. Там ще се протестира от 8 до 9.30 часа. След това се очаква шествие до министерството на финансите. Според Фандъкова Столична община е призовала синдикалните лидери да не блокират движението на споменатите три точки до 8.30 ч., тъй като по същото време в София ще се проведат ученически матури. „Ще видим дали протестиращите ще се вслушат в нашия призив. Припомням, че учениците трябва да са заели местата си до 8 часа“, отговори столичният кмет на въпрос дали организаторите на протеста ще се съобразят с апела.

Началният час на протеста на таксиметровите шофьори е 9 ч., а сборният им пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе в участъка между бул. „България“ и бул. „Черни връх“. Протестиращите трябва да се съберат в най-дясна лента и не трябва да пречат на движението, поясниха от общината. Шествието им е предвидено да мине през бул. „България“, по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Стамболийски“ до площад „Независимост“. „Таксиметровите водачи ще паркират автомобилите си на бул. „Мария Луиза“, където ще бъде спряно движението, но градският транспорт ще се движи. След това водачите ще се придвижат пешеходно до сградата на Министерски съвет, където ще продължат протеста си“, поясниха още от „Московска“ 33. Крайният срок за приключването му е до 22 ч. 

 

ГРАДОВЕ ОСТАВАТ БЕЗ ТРАНСПОРТ

Перник утре остава без транспорт, се съобщава в писмо, разпространено от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според документа от 9:00 ч. утре до 17:00 ч. транспортните фирми, извършващи превоз на пътници на територията на общината, ще бъдат възпрепятствани да изпълнят възложените им маршрутни разписания от общинската, областната, междуобластната и републиканската транспортни схеми. Протестните действия са във връзка с тежката икономическа ситуация, в която по думите им се намират автобусните превозвачи и невъзможността да обслужват възложените им маршрутни разписания. 

Без обществен транспорт ще бъде и Габрово. Във връзка с депозирано уведомление от страна на Конфедерацията на автобусните превозвачи за протестни действия на транспортните работници на КНСБ и "Подкрепа", на работодателските и браншовите организации в транспорта, на 18 май - сряда, от 9:00 до 17:00 часа превоза на пътници на територията на община Габрово ще бъде възпрепятстван, съобщават местните власти. В тези часове на пл. „Възраждане“, ул.“Скобелевска“ и пред сградата на Областна администрация в града ще протестират водачи с товарни автомобили.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата