Медия без
политическа реклама

Управляващите: Калин Стоянов остава начело на МВР до ротацията

Шефът на правната дирекция на вътрешното ведомство става зам.вътрешен министър

18 Дек. 2023
БГНЕС
Атанас Атанасов

Калин Стоянов ще бъде вътрешният министър до ротацията. Това заяви в "Денят започва" по БНТ  Атанас Атанасов - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ. Премиерът Николай Денков настоя за оставката на Стоянов в средата на ноември заради погрома в центъра на София след протеста срещу БФС. Лидерите на другите формации от некоалицията обаче подкрепиха действията на вътрешното министерство и в крайна сметка управляващите не стигаха до единна позиция за необходимостта от оставка на вътрешния министър.

"За идеята за оставката на министър Калин Стоянов няма подкрепа. През последните седмици МВР е флагман в покриване критериите за Шенген и това трябва да бъде отчетено. Грешките при охраната на този протест, ще станат известни при работата на комисията, която аз оглавявам. До ротацията това ще е вътрешният министър. След това Мария Габриел и Николай Денков ще решат", каза сега Атанасов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви той пред журналисти.

Запитан дали не са се отказали лесно от натиска Стоянов да си подаде оставката Атанасов увери, че натискът върху него и МВР "дава своите резултати" във връзка с темата за членството на България в Шенгенското пространство. 

Атанасов съобщи и, че не се отказал от идеите за специалните служби. "Но едно по едно. Нека първо да приемем бюджета и конституционните промени и след Нова година ще продължим с промените", допълни той.

Премиерът Николай Денков вече е доволен от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, след като по-рано днес от силовото ведомство съобщиха, че има наказани полицаи заради насилието по време на протеста на футболни фенове в София.

Веднага след кадрите с насилие, които обиколиха медиите, премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Тогава Стоянов обяви, че няма намерение да подава оставка, защото не носи вина за полицейското насилие по време на протеста, тъй като самият той няма правомощия да ръководи оперативно действията на служителите на терен. Министърът разкритикува по онова време съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че се меси в работата на министерството.

После бе обявено, че имало открити няколко случая на отстранени полицаи, но и до момента няма никаква конкретика какви са те, какво са направили, дали са дадени на прокурор, дали са само те. Това обаче достатъчно на Денков да обяви, че вече е доволен и че е получил уверения от Стоянов, че щяло да се стигне докрай по случая.

В същото време стана известно, че със заповед на министър-председателя акад. Николай Денков за зам.-министър на вътрешните работи е назначен Христо Стефанов. Вероятно той е на мястото на Стоян Темелакиев, когото Денков уволни заради случая с протеста срещу БФС без да обясни защо маха човек от политическото ръководство, а не акача човек от професионалното, което всъщност трябва да носи отговорност в случая.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и шефът на МВР Калин Стоянов се сблъскаха челно в ефира на Нова телевизия по темите за полицейското насилие и политическото вмешателство в работата на МВР.

Иначе новия зам.министър е магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От юни 2023 г. до момента е бил директор на дирекция „Правно-нормативна дейност“ в Министерство на вътрешните работи.

В периода 2021- 2023 г. е работил в Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

От 2015 г. до 2021 г. е заемал длъжността началник сектор в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, а преди това (2011 - 2015 г.) е работил в Главна дирекция „Криминална полиция“ и Главна дирекция „Национална полиция“.

От 2003 г. до 2011 г. е бил на работа в ОДМВР-Перник и Главна дирекция „Досъдебно производство“ като разследващ полицай.

Още по темата