Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украинското посолство излезе с позиция срещу Румен Радев

В летния театър на Варна двама зрители поискали оставката на президента, като го забелязали сред публиката

15 Юли 2023Обновена
Прессекретариат на президента
Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България, връчи акредитивните си писма на президента Радев преди 4 месеца.

Само последователите на кремълския режим наричат войната в Украйна конфликт. Това се казва в позиция от днес на украинското посолство у нас. Визират се думи на президента Румен Радев, без да се споменава поименно. 

По време на неотдавнашната визита на Володимир Зеленски в България президентът определи агресията на Русия срещу Украйна като конфликт, което предизвика остра реакция от страна на украинския президент. Визират се и думите му от събора в Рожен от петък, че "Украйна настоява да води тази война, но сметката я плаща Европа". 

Президентът Румен Радев обяви, че "Украйна настоява да води тази война", като за пореден път не каза и дума за Путин и Русия, както и че всъщност Москва нападна Киев, а не обратното. Радев от снощи е на Роженските поляни.   https://www. segabg.

"Посолството на Украйна в Република България категорично заявява, че Украйна полага всички възможни усилия за възстановяването на мира. Украинският народ, започвайки от 2014 година, героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет. Русия като държава терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност.

Прехвърлянето на вината върху Украйна, която бе вероломно нападната от северната си съседка, за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа“, заявяват от дипломатическата мисия.

"Само кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата „война“, маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките „конфликт“ и „специална операция“.

Искаме да подчертаем, че предоставянето на средства за отбрана на Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, точно обратно – това означава повече спасени животи както на обикновените граждани, техните семейства и деца, така и на домовете и жилищата им. Предоставянето на гаранции за безопасност на Украйна – това са гаранции и за безопасността на Европа, включително и на България“, категорични са от украинското посолство.

"Вземайки предвид стартиралата предизборна кампания за местни избори, посолството се обръща към определени политически сили с призив да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна, която страда от руската военна агресия, за постигането на ситуационни политически цели. Това се отнася и за спекулациите с украинските граждани от български произход, многобройната българска диаспора в Украйна. Те, както и представителите на други национални малцинства, са патриоти на своята държава и защитават домовете си и роднините си от зверствата на руските окупатори“, заявяват от мисията.

"Украйна е благодарна на Република България за предоставяне на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическата, военно-техническата, финансовата и хуманитарна сфери.

Посолството на Украйна искрено благодари на милионите българи, които са проявили съпричастност и протегнали ръка за помощ в този изключително труден за украинския народ момент.

Посолството на Украйна благодари и на всички приятели за проявения интерес към посещението в Република България на Президента на Украйна Володимир Зеленски на 6 юли тази година. Наистина съжаляваме, че формата и времевите рамки за подготовката на това посещение не позволиха всички наши истински приятели, поддръжници, дарители и доброволци да присъстват на публичната дискусия. Много е важно синергията на обединението да продължи да работи както за укрепването на международната коалиция, установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения“, заявяват още от мисията на Украйна у нас.

От посолството припомнят също така, че за 506 дни на войната на Русия срещу Украйна

- са образувани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна;

- 10636 са убити цивилни граждани на Украйна , включително 494 деца;

- изчезнали са  15 254 граждани, включително 1052 деца;

- депортирани в русия са повече от 200 хиляди украински деца;

- разрушени са повече от 110 хиляди инфраструктурни обекти в Украйна ;

- 20% от територията на Украйна със статут на защитени зони са засегнати от война;

- минирана са 10% селскостопански земи;

- 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени след де-окупацията;

- 495 хиляди хектара гори се намират в окупираните територии. 

 

РЕАКЦИИ

По-късно през деня президентството разпрати до медиите позиция на държавния глава. В нея се припомня, че Радев отдавна твърди, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение. Президентът смята, че всеки ден от войната води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа. „Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък. Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право“, се казва още в позицията.

Снощи президентът и съпругата му бяха във Варна на постановка на "Аида". Един зрителите забелязал Радев и се обърнал към него защо прехвърля вината за войната на невинни хора и му поискал оставката. Към него се присъединила едва още една зрителка. 

 

Още по темата