Медия без
политическа реклама

Турция спря на границата отпадък от България и други страни

Нашите власти не са открили проблеми, но боклукът ще бъде върнат

22 Май 2021
МОСВ
Част от спрените отпадъци.

Турция е отказала да приеме десетина камиона с отпадък от три държави, сред които и България, стана ясно днес от съобщение на нашето екоминистерство. Според МОСВ боклукът е пластмасов. Турските власти счели, че отпадъците не са подходящи за внос и спрели товара на границата. 

"Камиони с пластмасови отпадъци с произход от Румъния, Полша и България престояват на ГКПП „Лесово“ на път към предприятие за преработка в Турция. Това установи проверка на РИОСВ – Стара Загора на 21 май, след като е била сигнализирана от Митническо бюро - Лесово. Според проверката част от камионите са преминали транзитно през територията на България, излезли са на пункт „Лесово“, но са били върнати от турските власти и в момента са на границата. Извършена е проверка на всички 11 камиона и е установено, че превозват отпадъци от пластмаса за Република Турция", гласи съобщението на МОСВ. От него става ясно още, че РИОСВ не е открила разминаване между товара и придружаващата документация. Но след като турската страна връща камионите, те трябва да се приберат в страните, от които са тръгнали - с указан маршрут, час и пункт за излизане от България (за чуждите). Контролните органи ще следят да няма отклонение.

На пункта в Лесово има и други 3 камиона - от Словакия, Хърватия и Румъния - пристигнали днес. "Към момента те са спрени, не са допуснати на територията на Турция и са на паркинг на ГКПП „Лесово“", добавя МОСВ. 

Ключови думи:

Турция, потпадъци, камиони

Още по темата