Медия без
политическа реклама

Турция даде доживотна присъда за убийството на български полицай

06 Февр. 2024Обновена
Българският вътрешен министър Калин Стоянов пред съда в Одрин
БНТ
Българският вътрешен министър Калин Стоянов пред съда в Одрин

Съдът в Одрин постанови доживотна присъда за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров и 12 години за опит за убийство на българския военнослужещ Рашко Рашковв, който е бил заедно с него в наряд в нощта на инцидента.

Граничният полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със свой колега – военнослужещ, те се натъкнаха на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител бе ранен смъртоносно от куршум, изстрелян от посока Турция. По случая турските власти бързо задържаха двама братя турски граждани.

Доживотната присъда получи Енгин Ергуван. Другият брат Мустафа получи условна присъда и ще бъде под съдебен контрол. Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

Българската държава беше представлявана от зам.-директора на „Гранична полиция“, който заяви, че страната е удовлетворена от присъдата.

В залата бяха и родителите на граничния полицай. Бащата на Бъчваров сподели: „И десет доживотни присъди да бъдат издадени, моят Петьо няма да се върне. Това обаче е знак за всички, които посегнат на полицай“.

„Благодаря на колегите от турската страна за проведеното много активно, бързо и адекватно разследване с международен характер. В рамките на една година те успяха да го приключат и да внесат делото в съд. Вярвам на турското правосъдие. Животът е безценен, считам, че ще има ефективна осъдителна присъда“, коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов преди началото на предишното съдебно заседание. Тогава той лично беше в залата.

Българският вътрешен министър бе там, за да заяви пълна подкрепа и съпричастност към роднините и близките на колегата, който загина при изпълнение на служебните си задължения, обяви МВР. Още през месец септември министър Стоянов поел личен ангажимент към родителите на Петър да им окаже пълно съдействие при комуникацията им с турската страна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата