Медия без
политическа реклама

Три партии викат Иван Гешев на изслушване в парламента

Главният прокурор ще трябва да докладва за дейността на Бюрото по защита

28 Юли 2021
Илияна Кирилова

Депутати от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" са внесли в Народното събрание искане за изслушване на главния прокурор Иван Гешев. То ще е във връзка с Бюрото по защита. "За" включване на точката в дневния ред за утре днес гласуваха 187 души, шестима бяха против, а един се въздържа. 

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време на изслушването си в парламента заяви, че главният прокурор би следвало да представи отчет на дейността на Бюрото и харчовете му през последната година. В този орган на държавното обвинение работят 150 души, повечето от които не правят друго освен да охраняват Иван Гешев на 3-сменен режим, каза още вътрешният министър Бойко Рашков. 

Бюрото, чиято основна цел е да пази защитени свидетели на държавното обвинение, е с бюджет между 9-10 млн. лева годишно. Въпреки това в отчета му за 2020 г. пише, че няма нито едно лице, което да е ползвало охрана от Бюрото извън служителите в прокуратурата, уточни Рашков пред bTV.

"Това е Франкенщайн - нито е полицейски орган, нито орган по сигурността, нито е разследащ орган. Това са служители, назначени персонално от главния прокурор, и получават по-високи заплати от служителите в Националната служба за охрана и МВР", коментира министърът, като попита от какво толкова се страхува Гешев, за да се ползва с такава охрана. "Дори държавният глава не разполага с охрана, с каквато разполага Гешев. Затова ми се струва дори закъсняло предложението в парламента да бъде ликвидирано Бюрото", добави Рашков.

Преди седмица служители на Агенцията за държавна финансова инспекция влязоха в Бюрото по защита към главния прокурор. По информация на БНТ се проверяват документи за разходи по дейността на бюрото.

До момента главният прокурор единствен счита, че няма проблем в работата на Бюрото по защита. Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд, който бе сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия. 

Главният прокурор Иван Гешев е единственият, който смята, че няма проблем със законността на Бюрото по защита към първия обвинител.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата