Медия без
политическа реклама

Такситата в София искат по-високи цени и по-ниски данъци

Не е ясно дали общинарите ще удовлетворят поредните щения

Искането на такситата е новите тарифи да влязат в сила още тази година.
Илияна Кирилова
Искането на такситата е новите тарифи да влязат в сила още тази година.

Въпреки че на 1 януари 2022 г. таксиметровите услуги в София поскъпнаха сериозно, компаниите от бранша искат ново повишение на минималната и максималната тарифа за километър пробег. В Столичния общински съвет е внесено писмо от съюз „Такси“, с което се настоява общинските съветници да изпълнят три техни желания. Писмото е подкрепено и от Националния таксиметров синдикат. Това стана ясно на първото заседание на комисията по транспорт в СОС след лятната ваканция. Както е известно, съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят долната и горната граница на тарифите за таксиметров превоз на пътници.

Едното от исканията на таксиметровия бранш в столицата е най-ниската и най-високата цена за превоз да се вдигне с 15 на сто. По време на самото заседание на транспортната комисия друго таксиметрово сдружение предложи увеличението да е 20 на сто. В началото на 2022 г. тарифите на такситата се увеличиха с около 40 процента, като сега минималната дневна тарифа в София е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна – 1,21 лева. Максималната през деня пък стана 1,78 лв., а през нощта– 2,19 лв. През зимата на 2021 г. пък бяха увеличени и първоначалните такси, на които фирмите в София возят.  

„Тази година нещата са много сложни предвид на ценовия шок с горивата. Целия август в бранша спорихме да искаме ли увеличение или да не искаме. 10 на сто ще е нещо като нищо, а с над 20 на сто малко трудно ще си запазим клиентите. Затова ви молим да определите увеличение от 15 на сто – както на минималните, така и на максималните тарифи. Това ще е поносимо за нашите клиенти и ваши избиратели. Нашият автопарк е главно с метанови уредби, а в последните месеци метанът поскъпна пет пъти. Повечето автомобили още са на лизинг и, докато не се изплатят, подмяна не може да се направи. Няма и как, защото сервизите са задръстени със заявки за минаване на пропан-бутан“, коментира представителят на съюз „Такси“ Кирил Ризов. Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО отговори, че ще изготви доклад въз основа на писмото на таксиметровите сдружения, който ще бъде разгледан преди 31 октомври.       

Освен ново увеличение на цените в София съюз „Такси“ иска още Столична община да определи възможно най-ниската ставка на данъка за извършване на таксиметрова дейност през 2023 г. – 300 лв. Такъв бе размерът на данъка и през 2021 г., и през тази година. „Ние сме единодушни, че тази година не се различава по нищо от предишните, когато СОС намали нашия данък“, поясни Ризов.  

Таксиметровите шофьори подновят и искането си Столична община да приеме методика за определяне на цените за таксиметрова дейност. М.г. големите компании в бранша поискаха да се въведе единна тарифа за цяла София, която да замести минималните и максималните ставки. Мотивът бе, че по този начин се извършва таксиметровата услуга в страни като Германия, Белгия, Дания, Швеция.  

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата