Медия без
политическа реклама

Таксиметровите шофьори плашат с палатков лагер в центъра на столицата

100 автобуса и над 2000 таксита ще се съберат за автошествие в София тази сряда

23 Ноем. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Протестни действия на 25 ноември заради наложеното президентско вето върху криминализацията на нелегалния превоз на пътници обявиха Конфедерацията на автобусните превозвачи и Националният таксиметров синдикат. 100 автобуса и 2000 таксита ще блокират от 10:00 до 12:00 часа площад "Княз Александър I" в центъра на София, като ще се придвижат по три лъча - от бул. "Цариградско шосе", от бул. "Мария Луиза" и от бул. "Ботевградско шосе".

Това съобщи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

На 25 ноември, сряда, за няколко часа ще бъде преустановен общественият превоз и в редица населени места. Автобусните компании обещаха да не възпрепятстват все пак хората, които сутрин пътуват, за да отидат до работните си места.

Недоволството на бранша е породено от изненадващата подкрепа от депутатите на президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, с които се инкриминира нерегламентираният превоз на пътници. Всъщност въпросните промени бяха "промушени" в Кодекса за търговското корабоплаване без обществено обсъждане.

Според президента Румен Радев дефиницията за обществен превоз на пътници е много обща и не са уточнени критериите, по които той ще се разграничава от т.нар. "споделено пътуване". Освен това излиза, че т.нар. нелегален автопревоз на пътници ще се третира едновременно и като нарушение по Закона за автомобилните превози, което се санкционира с актове и глоби, и като престъпление, което се наказва с до 5 години затвор (до 10 години при рецидив), с отнемане на МПС-то и дори с конфискация на имущество. 

Почти тихомълком парламентът прие скандална законова поправка, която обявява возенето на пътници без лиценз за престъпление, заслужаващо до 10 години затвор.

"Протестът ни е предупредителен към всеки един, който не е подкрепил и възнамерява да не подкрепи инициативата за инкриминиране на това деяние. Ако не получим адекватна позиция от останалите политически партии и не подкрепят приемането на Наказателния кодекс с предложените текстове, на практика предстои да преустановим превозите за доста дълъг период от време. Колегите настояват от следващия понеделник, докато не се приеме законът, да се преустановят всички превози в страната. Смятам, че е крайно време всеки политик да си даде ясна сметка колко важно и жизнено необходимо за нас като бранш и за обществото е да има обществен превоз на пътници, в това число и таксиметров превоз“, посочи Милтенова.

Според автобусните превозвачи депутатите, приели ветото на президента, на практика защитават сивия сектор в страната и манипулират общественото мнение, че така се застрашава т.нар. „споделено пътуване“. Те са убедени, че незаконният превоз трябва да се инкриминира като обществено опасна дейност, като скрита търговска дейност, от която се генерират приходи, и която води до опасност за здравето и живота на хората. "Тези превозни средства нито се поддържат, нямат съответния преглед при механик или необходимите застраховки. Водачите на тези превозни средства не са квалифицирани за професията автомобилен превозвач. Апелираме държавата в лицето на всички останали политически партии да защити обществения ред в страната“, посочи Милтенова.

В първоначалния си вид законовите промени предвиждаха затвор до 10 години и глоба до 15 000 лв. за извършване на обществен превоз на хора без разрешение, регистрация или лиценз и отнемане на превозното средство. От бранша обаче са категорични, че първоначално обявените законови промени са "крайно необходими за оцеляването на бизнеса", а инкриминирането на незаконния превоз на пътници е нещо, за което се борят от 10 години.

Президентът Румен Радев разсипа от критики приетите от депутатите законови промени, които предвиждат затвор за "нерегламентирано" возене на пътници, и ги върна в парламента за преосмисляне.

Таксиметровите шофьри също се оплакаха от този тип превози, които "много сериозно са притеснили пазара" и до момента не може да бъдат спрени въпреки становищата на редица институции. От Националният таксиметров синдикат обявиха, че в сряда ще качват в колите единствено лекари и учители. 

Таксиметровият синдикат обаче изразява недоволство и от предложената за обществено обсъждане промяна в Наредба 34, с която се увеличава началната такса на таксиметровата услуга. "В нея се предлага първоначалната такса да достига два пъти минималната цена на километър пробег, но това не решава проблема", коментира пред БНР Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.

От синдиката настояват началната такса да достига три пъти цената на километър пробег в съответното населено място. За София в момента тази такса е 0.70 лв., при минимална цена за километър превоз от 0.77 лв. за дневната тарифа и 0.87 лв. за нощната. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2.31 лева през деня и 2.64 лева през нощта.

Цветков обяви пред БНР, че при сегашния размер на началната такса шофьорите отказват късите курсове като нерентабилни и това били 70% от оплакванията на клиентите.

Ветото, което президентът Румен Радев наложи върху скандалните законови промени, прокарани от ГЕРБ, с които се предвиждаше затвор за нерегламентиран автопревоз, успешно премина през пленарната зала на Народното събрание.

Цветков обяви, че са правени проучвания и анкети, които показват, че границата около 2 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите.

Друг текст в наредбата, който притеснява превозвачите, е свързан с годините, през които автомобилът може да бъде ползван като такси. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текст, ограничавал годините от първоначална регистрация на автомобила, тъй като законодателят е преценил, че този текст от закона притиска пазара. "Наредба 34 обаче отново връща 8-те години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване", изтъкна Цветков.

Затова от Националния таксиметров синдикат обявиха, че протестните им действия срещу ще протекат под няколко форми – освен автошествия, се планира и постоянен безсрочен протест пред сградата на Министерството на транспорта на ъгъла на централните столични улици "Дякон Игнатий" и "Ген. Йосиф Гурко".

"Ние имаме палатки. Може би на "Гурко" ще ни е удобно. Да поживеем малко на къмпинг", коментира синдикалният шеф пред БНР.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата