Медия без
политическа реклама

Тагарев заговори за оръжейни сделки България-НАТО-Украйна

Министърът имал уредена среща с високопоставен човек от Пентагона, но се отказал да ходи лично и ще говорят онлайн

05 Февр. 2024
Тодор Тагарев
bTV
Тодор Тагарев

Военният министър Тодор Тагарев изненадващо заговори за триъгълни сделки за предоставяне на оръжие на Украйна от страна на България, като едновременно страната ни ще получи въоръжения и финансова помощ от съюзници от НАТО. Той направи това в интервю за "Лице в лице" по Би Ти Ви

Няколко държави от Централна и Източна Европа направиха такива сделки, като предоставиха съветското си оръжие - ракетни комплекси, изтребители, хеликоптери, а за сметка на това получиха западно въоръжение или защита от разположени натовски системи за ПВО и ПРО.

Депутатът Ивайло Мирчев от ДБ публикува в профила си във "Фейсбук" справка какво модерно оръжие са получили страните от НАТО, които са предоставили съветското си въоръжение на Украйна.

България на няколко пъти отказваше да прави такива триъгълни сделки, като обявяваше, че няма излишно въоръжение и няма да даде МиГ-29 и С-300. Това поведение беше основно от служебните правителства на Румен Радев, който лично сам се протитвопостави на подобни договорености. Накрая последният служебен министър на отбраната Димитър Стоянов изкара виновно предишното правителство на Кирил Петков и обяви, че България е пропуснала шанса да получи модерно западни оръжие в замяна на старото съветско оръжие, което да предостави на Украйна. 

И САЩ категорично опровергаха българският президент Румен Радев за твърденията му, че нито една държава, която е дала оръжие на Украйна не е получила нищо в замяна от страните от НАТО, както и че всякакви компенсации отнемат много време и затова не трябва да се

Сега обаче Тагарев обяви, че до преди 7-8 месеца изглеждало невъзможно да има такива сделки, но сега бил оптимист, че те може да станат. Освен това той заговори за мащабни "сделки за стотици милиони". Военният министър не каза какво точно ще даде България, но когато ставаше дума за такива сделки преди се имаха предвид МиГ-29, ракетните комплекси С-300, щурмовите Су-25.

Тагарев обяви, че сам се е отказал да ходи в САЩ сега. Той имал предвидена среща с много високопоставено лице в Пентагона, но щял да я проведе онлайн. Разговорите щели да бъдат свързани с разполагане на средства за противовъздушна, притововракетна и противокорабна отбрана. Според Тагарев има решение на Народното събрание той да води такива преговори и не разбирал за какво точно различни депутати оспорват това.

Министър Тагарев отбеляза, че отношенията ни със САЩ са от изключително значение – в различни области, но особено в сферата на сигурността и отбраната. Той ще проведе онлайн среща на много високо равнище. „За нас е изключително важно да поддържаме енергично и перманентно отношение със САЩ, имаме да решаваме много важни въпроси“, заяви той.

„Президентът Путин има политика, която води до милитаризирането на Черно море. От две години то е арена на интензивни военни действия“, посочи министърът. „Оценката, че рисковете за сигурността на Европа нарастват, се споделя все по-широко, и то вече на вече на военните рискове. Няколко министри на отбраната, няколко висши военни ръководители и правителствени ръководители, вече излязоха с тезата, че трябва да се готвим за война“, заяви още Тодор Тагарев.

"Рисковете нарастват. Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим тези рискове", посочи министърът и допълни, че хипотезата ние да се включим във война, не присъства. "Говорим за рискове - Русия да успее да постигне целите си в Украйна и да продължи с агресивната си политика", отбеляза Тагарев.

САЩ увериха във Вашингтон военния министър Тодор Тагарев, че правят българските изтребители F-16 Block 70, все едно ги правят за тяхната армия.   През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната проведе среща със зам.

Военният министър каза и, че все още не е получил покана да остане при ротатцията. Ако получел такава покана обаче щял да води разговори каква политика ще се води и, че не можело да има министър без парламентарна подкрепа. На няколко пъти Тагарев бе нападан фронтално от ГЕРБ и ДПС, включително от Бойко Борисов и Делян Пеевски.

те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна.

Военният министър даде да се разбере, че дарените 100 БТР-и още не са тръгнали за Украйна. Преди дни той пусна пост със снимки със заглавие "Операцията е вв ход". Сега става ясно, че всъщност машините се събирали от различни места, за да бъдат транспортирани. Тагарев опита да оправдае ситуацията с това, че БТР-ите били на МВР и военните само помагали. От неговите думи стана ясно, че машините ще бъдат пратени с жп транспорт, но вероятно не през БДЖ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата