Медия без
политическа реклама

Българските БТР-и най-накрая тръгнаха към Украйна

Шефът на комисията по отбрана атакува правителството, че се е забавило и твърди, че операцията е благодарение на Великобритания

02 Февр. 2024Обновена
БГНЕС Фейсбук Тодор Тагарев
БТР

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна, предава БГНЕС. 

В края на ноември миналата година депутатите решиха да приемат законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха. 

Само преди дни министърът на отбраната коментира, че машините все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна. “От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза още Тагарев преди дни.

Веднага след поста на Тагарев се появи критичен пост на шефа на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ. 

"Близо 2 месеца след ратификацията на споразумението между България и Украйна за БТР-те и близо 6 месеца след решението на НС за изпращането им, те най-накрая могат да тръгнат. Близо 2 месеца правителството беше неспособно да осигури логистиката и да финансира операцията", пише Гаджев.

От него става ясно, че е имало помощ от Великобритания". "Добре че, Великобритания им помогна тази седмица, та да тръгнат нещата. Надявам се превозването да не отнеме нови 2 месеца", казва още Гаджев. Следва и заканителна част: "А как се изпълняват решенията на парламента, ще подлежи на анализ през февруари".

 

Ключови думи:

бтр, Тодор Тагарев

Още по темата