Медия без
политическа реклама

Съдът спря демонтажа на "Капитолия" заради вероятност за градушки

Под незаконните чадъри на автокъщата в Борисовата градина отново са паркирани коли и мотори

08 Юни 2022

Съдът в София е спрял действията на Столична община по премахването на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

"За съжаление сагата продължава, след като всяка наша стъпка се саботира. Видяхте как вчера имаше интересен случай, в който целият екип на автокъщата беше излязъл в отпуск. Това обаче не попречи на собствениците още вчера сутринта да подадат жалба в съда. Няколко часа след това съдът, който само преди три месеца разреши и допусна предварителното изпълнение на заповедта на главния архитект на София за премахването на незаконните съоръжения, е взел решение да спре това премахване. Така че очевидно ще играем на котка и мишка. Разбира се, ние сме длъжни да изпълним решението на съда", коментира Фандъкова.

Главният архитект на София Здравко Здравков допълни, че това съдебно решение вече е обжалвано пред по-горната инстанция.

"Виждам решение за защита на автомобили, а не на гражданите. Можело да завали градушка и да наруши целостта им. Преди три месеца, когато съдът реши за премахване, не прецени ли, че ще има студове и ледени валежи?! Чакаме Върховния административен съд, за да си довършим работата", каза още Здравков.

Собственикът на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина в София пречи на нейното премахване, като е поставил микробус на входа и е разположил луксозни автомобили под чадърите, който трябва да бъдат демонтирани.

Преди това стана ясно, че от вчера до днес под незаконните чадъри на автокъща "Капитолия", които трябва да бъдат премахнати, отново са паркирани автомобили и мотоциклети в опит това да не се случи.

"Когато тази сутрин отидох при автокъща "Капитолия" (АК), заварих порше и бус със спуснати гуми на входа. Там бяха също кметът Фандъкова, главният архитект Здравков, изпълнителите с цялата техника и много микрофони и телевизионни камери. Това, което се е случило, е, че от АК вчера са получили експресно съдебно решение, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта за премахване. От арх. Здравков разбрах, че общината вече го е обжалвала и сега ще се чака отново произнасяне на съда. Междувременно в район "Средец" работим и по друг план, за който ще информирам, като сме готови", съобщи кметът на района Трайчо Трайков.

Във вторник от общината за пръв път съобщиха, че собственикът на "Капитолия" пречи на нейното премахване, като е поставил микробус на входа и е разположил луксозни автомобили под чадърите. Освен това на стените на обекта са разлепени съобщения, че от 6 юни автокъщата ще бъде в годишен отпуск. Здравко Здравков поясни, че на място е извикан ключар, който е успял да отвори микробуса, като е повикан и паяк на Центъра за градска мобилност, който да премести паркираните МПС. В края на деня бе съобщено, че паякът е преместил 16 коли.

В средата на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че автокъщата и близкият ресторант "Веселото село" ще бъдат премахнати от Борисовата градина, след като общината окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. На 31 май пък започна фактическият демонтаж на съоръжението. На такова подлежат шест метални чадъра, както и стоманобетонните конструкции под тях. Действията се извършват от общинското дружество "Софинвест" и ще струват над 50 000 лв., съобщи Трайчо Трайков.

Още по темата