Медия без
политическа реклама

Собственикът на автокъща "Капитолия" саботира премахването ѝ

Входът на обекта е блокиран с микробус, а екипът е пуснат в отпуск през целия юни

07 Юни 2022

❌ Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери. ➡️ И така се родиха нови правни фигури - вижте как цяла автокъща “излезе в отпуск", бусът "случайно" е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли. 👉 София е град, в който законът е над всичко и правилата трябва да се спазват. Ние няма да спрем да подреждаме града и чистим визуалното замърсяване от публичните пространства.

Posted by Георги Валентинов Георгиев on Tuesday, June 7, 2022

Собственикът на автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина в София пречи на нейното премахване, като е поставил микробус на входа и е разположил луксозни автомобили под чадърите, който трябва да бъдат демонтирани. Освен това на стените на обекта са разлепени съобщения, че през юни автокъщата ще бъде в годишен отпуск. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков на заседанието на комисията по екология на Столичния общински съвет. Той поясни, че на място е извикан ключар, който е успял да отвори микробуса, както и е докарана техника, която да премести лимузините. Екипът на общината е в готовност да отвори оградата от друго място, за да влезе в автокъщата.  

За саботаж на съдебното решение за премахване на „Капитолия“ съобщи и шефът на СОС Георги Георгиев. „Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери. И так се родиха нови правни фигури - вижте как цяла автокъща “излезе в отпуск", бусът "случайно" е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли“, коментира Георгиев във "Фейсбук". Той публикува и видео от автокъщата.

В средата на май кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че автокъщата и близкият ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина, след като общината окончателно е спечелила съдебните дела срещу двата обекта. На 31 май започна фактическият демонтаж на съоръжението. На такова подлежат шест метални чадъри, както и на стоманобетонните конструкции под тях. Действията се извършват от общинското дружество „Софинвест“ и ще струва около или дори повече от 50 000 лв, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. „След това парите трябва да бъдат възстановени от собственика на автокъщата, който би могъл да го направи и доброволно“, поясни той. След премахването на „Капитолия“ на нейно място трябва да се посади растителност.  

Още по темата