Quantcast

Медия без
политическа реклама

И Пеевски атакува в съда списъка "Магнитски"

Съдът нареди на синдика на "Ню геймс", през което Божков организираше лотариите си, да игнорира черния списък

16 Юни 2021ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делян Пеевски

Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски". Това видя "Сега" в съдебните регистри. Пеевски оспорва решението чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. По жалбата на "Интръст" още не е образувано дело.

Партията на Васил Божков "Българско лято" вече поиска ВАС да спре предварителното изпълнение на решението на правителството от 4 юни да бъде съставен черен списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от САЩ по закона "Магнитски". "Българско лято" атакува решението на Министерския съвет в началото на миналата седмицата. Гражданската платформа, която също попадна под ударите на американските санкции, настоява решението на кабинета да бъде обявено за нищожно.

Министерският съвет окомплектовал преписката и я е върнал в съда, се вижда от електронното му деловодство. Очаква се магистратите да се произнесат в кратък срок по искането за спирането на предварителното изпълнение на решението. Ако то бъде уважено, решението няма да действа, докато съдът не се произнесе по съществото на спора.

Градският съд нареди да се игнорира списъкът

Софийският градски съд (СГС) е наредил на синдика на обявеното в несъстоятелност дружество "Ню геймс", през което Васил Божков организираше лотариите си, да продължи да изпълнява дейността си. При това - без да се съобразява с решението на Министерския съвет са съставяне на "черен списък" заради санкциите на САЩ по закона "Магнитски", както и със самия списък, обявен от финансовото министерство. Това видя "Сега" в определение на съда, който се занимава с несъстоятелността на фирмата. С определението от 14 юни магистратите указват на синдика, че "при създаването на каквито и да е пречки от държавни органи и институции, респективно банки или други правни субекти", трябва да бъде уведомен съдът "за предприемане на подходящи процесуални действия".

Също така на синдика е наредено да сезира правителството и Министерството на финансите за изключване на "Ню геймс" АД от публикувания на 9 юни допълнителен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). В случай на отказ, той трябва да бъде обжалван пред административния съд, указва още СГС.

Министерството на финансите огласи два списъка на 4 юни. В единия, озаглавен  "Рестриктивни мерки на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC", са свързаните с Божков и Делян Пеевски дружества. Преди това правителството реши да бъде създаден "черен" списък на лица и фирми, които попадат в обхвата на мерките, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ. Държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения. На 9 юни бе публикуван и допълнителният списък

Вижте още:

Майката на Пеевски и бивши авери на Божков са в списъка Магнитски

Кабинетът ще отстранява свързаните с Пеевски и Божков

Министър Петков: Има риск и за свестните компании след Магнитски

Премиерът поиска банките да блокират санкционираните по Магнитски

САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски и Васил Божков за корупция

Още по темата