Quantcast

Медия без
политическа реклама

Министър Петков: Има риск и за свестните компании след Магнитски

Започва проверка на 600-те милиона лева, дадени за ремонти на язовири

06 Юни 2021
Илияна Кирилова
Кирил Петков

"Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора", да не попаднат под ударите на санкциите. Това коментира в интервю за БНТ министърът на икономиката Кирил Петков по повод санкциите, които САЩ наложиха на 2 юни по закона "Магнитски" на Делян Пеевски, Васил Божков и свързаните с тях над 60 дружества. Заради корупция по закона "Магнитски" освен тях двамата бе санкциониран и зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС-тата Илко Желязков, а още трима българи бяха вкарани и в черния визов списък на Вашингтон .

"САЩ ни каза, че всеки, който оперира с тези хора, се води асоциирано лице. Когато един човек е асоциирано лице, има риск САЩ и техните финансови партньори да вкарат това лице в списъка и да замразят средствата му", обясни министърът. 

Той даде пример с Държавната консолидационна компания (ДКК), на която като министър на икономиката е принципал и която се занимава с ремонта на язовирите. "Ако утре ДКК почне да работи с Пеевски, и тези язовири се строят от фирми на Пеевски, това означава, че автоматично ДКК става асоциирана такава компания и американското правителство може да направи запор на наши сметки", обясни Петков. "Имаме страшен риск да опазим реално всички свестни компании, които всъщност нямат нищо общо с тези хора", допълни той. 

Затова държавата първо трябва да ограничи асоциираните лица. "Българската икономика е малка, свързана. Тази корупционна зараза трябва да бъде ограничена", каза министърът. По думите му Министерският съвет е предложил възможно най-тясното тълкуване на асоциираност - всички фирми, в които тези лица са участвали и техните съдружници, които са подписвали нещо с Пеевски и Божков. "Ние не казваме на хората да не работят с тях, но държавните компании не можем да си позволим да работим с тях", обобщи министърът смисъла на т.нар. черен списък от фирмите на двамата санкционирани бизнесмени.

Как се харчат 600 млн. лв. за язовири

Петков тръгва днес на обиколка на няколко язовира, за да види как са ремонтирани с парите от ДКК, която има 600 млн. лв. за тази дейност. "Назначих комисия да провери тяхната работа (на ДКК). И първият преглед светна няколко червени лампички. Например само 10 от 400 язовира са ремонтирани", каза министърът. 

За надзора на ББР вече се чака БНБ

Министърът вече е подал кандидатите за надзор на Българската банка за развитие (ББР) и следващата седмица очаква те да бъдат одобрени от БНБ. По думите му те имат много добро образование и са работили в големи банки и консултантски фирми. Миналата седмица Петков уволни членовете на надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Формалният повод беше отказът им да се явят на среща-разговор с него, на която да предоставят подробна информация за раздадените от банката кредити.

ББР вече има нов устав, който слага таван на кредитите от 5 млн. лв. така трябва да се спре практиката да се раздават кредити от над 100 млн. лева, както беше установено при проверка на банката след встъпването му в длъжност. Тогава се разбра, че 8 фирми са получили кредити за около 1 млрд. лева.

Ако в правителството се появят хора, свързани с Божков и Пеевски, то те ще бъдат поставени в рестриктивни списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите.  Това обяви финансовият министър Асен Василев в Панорама на БНТ.

 

Още по темата