Медия без
политическа реклама

Топ клиенти на ББР рефинансирали с ниска лихва заеми от други банки

Заради пречки от управителния съвет на банката министър Петков още не е изпратил в БНБ предложението за нови членове на надзора

30 Май 2021Обновена
Илияна Димитрова

Две от фирмите от 8-те топ клиента на ББР са получили евтини заеми от държавната банка, за да погасят кредити от други търговски банки с по-високи лихви. Това съобщи пред бТВ номинираният за член на Надзорния съвет на банката Валентин Михов. В момента Михов е един от новите членове на одитния съвет към ББР, назначен от служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Михов не посочи за кои фирми става въпрос, но разказа, че едната от тях е рефинансирала заем с лихва 9% с кредит от ББР с лихва 4%. Другата компания е изтеглила огромен кредит от държавната банка с лихва 2%, като преди това е имала кредит в друга банка с лихва 7%.

Часове по-късно пред БНР служебният министър Кирил Петков съобщи имената на двете фирми - "Техномаркет"(получила над 115 млн. лв.) и "Транспект" (финансирана с над 60 млн. лв.).

Информацията за тези операции е извлечена от Търговския регистър. Назначеният миналата седмица нов одитен комитет в държавната банка все още няма достъп до информация за отпусканите заеми и работата му е постоянно саботирана, стана ясно от думите на Петков. В петък например одиторите трябвало цял ден да чакат "компютърът да източи исканите данни" , но това така и не се случило. Преди това от HR-отдела поискали тримата членове на одитния съвет да подпишат документ, че носят наказателна отговорност за 200 000 лв. за всяка данна, която излезе от тях извън банката, включително и за да бъде представена на принципала. "Интересното е, че предишният одитен съвет не е подписвал подобен документ", каза Петков.

Служебният министър обясни още, че не е успял да внесе в БНБ предложенията си за нови членове на Надзорния съвет на банката. Причината е, че за да разгледа централната банка тези предложения и да се произнесе по тях, ББР трябва да внесе такса в размер на 5000 лв. Директорите на държавната банка обаче отправили допълнителни въпроси към министър Петков - искали да се уверят, че процесът по подбор е направен правилно, така че да не се прави напразно разход от 5000 лв. "Ще е безумно, ако и в понеделник от управителния съвет измислят друго препятствие. Явно за тях раздаването на 1 млрд. лева на 8 фирми е малка сума, но 5000 лв. такса са много", коментира Петков.

"Вярвам, че за 60 дни все пак ще успеем да сменим надзора, да проверим работата на Управителния съвет, а парите, които са останали в ББР, ще бъдат вкарани за подпомагане на малки и средни фирми, като поставим лимит на кредитите от 5 млн. лв.", каза още Петков.

Той съобщи, че започва проверка и в други структури под шапката на Министерството на икономиката. В Държавната консолидационна компания, която от вчера вече има уебсайт, искам да видя какво се случва "Монтажи", бяха дадени 500 милиона за язовирите. Там е и този държавен комплекс за 90 хиляди кв. м, който в средата на кризата се е решило, че ще се строи, за да се преместят министерствата. Ще проверим и Българската агенция за експортно застраховане", каза министър Петков.

 

Новите в надзора 

На мястото на освободените членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска министърът на икономиката вече предложи финансистите Валентин Михов и Васел Щонов.

"Приех поканата от министър Петков да участвам в надзора на ББР с ясната визия да променим дейността на банката и тя наистина да подпомага малки и средни предприятия и да подпомага икономиката на страната. Сега тя се е фокусирала върху 20 компании. Не може да оставим наглите да продължат да управляват. Лечението за наглостта и борбата с далаверите е в прозрачността", заяви днес пред бТВ Валентин Михов. 

Михов е брат на финансиста Илиян Михов, ректор на сингапурския клон на престижното бизнес училище INSEAD, който през 2010 г. бе поканен за вицепремиер в първото правителство на Бойко Борисов. "Сега виждам, че брат ми за добро е отказал", коменира Валентин Михов.

Михов коментира и упреците на уволнените надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска, че с действията си министър Петков вреди на имиджа на ББР. "За да се вреди на имиджа, трябва да го има доброто име на банката. Отдавна се знае за високата концентрация на кредитите на ББР".

Той обаче увери, че не всички, които работят в държавната банка са "гнили ябълки". Като член на одитния съвет Михов е разговарял с много от служителите в банката и сред тях има стойностни хора.

Валентин Михов: Не може да оставим наглите да управляват - МИГNews –  Новините без цензураВалентин Михов има значителен опит в ръководството на банки, съобщиха от МИ. От 1999 до 2008 г. е консултант и младши партньор в "МакКинзи". Ръководил е проекти в най-големите банки в България, Германия и Русия. В периода 2008 - 2017 г. е бил на висши ръководни длъжности в банки в Австрия, България, Германия , Русия, Украйна, както и в редица страни в Източна Европа. От 2018 г. отново консултира банки и компании. Завършил е Московския институт за международни отношения и е магистър по бизнес администрация от престижното бизнес училище INSEAD. Брат му - известният икономист Илиян Михов е ректор на INSEAD от 2013 г. Валентин Михов е основател на консултанската финансова компания Valor Advisors.

Васил Щонов - България - DarikNews.bgВасил Щонов беше министър на икономиката и енергетиката в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. Той е професионалист с опит в банковото дело, телекомуникациите и енергетиката. Работил е в американски фонд за рискови инвестиции в малки и средни предприятия в Лос Анджелис (2017 - 2020), във водещата консултантска фирма "МакКинзи", като младши партньор, където е ръководил екипи по анализ и управление на големи търговски банки в България (2004 - 2008) и в инвестиционна банка "Беър Стърнс" в Ню Йорк (1998 - 2001). Бил е в борда на директорите на "Близу" (2010 - 2014). Васил Щонов е завършил университета "Уортън" в Пенсилвания с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси. Магистър е по бизнес администрация и финанси от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

Още по темата