Медия без
политическа реклама

Съдът в Хасково касира изборите за общински съветници

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд

01 Февр. 2024
Илияна Димитрова
Според местния съд са налице разлики между отчетените действителни и недействителни гласове в голяма част от СИК и установените в предадените чували с изборни книжа.

Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в Хасково, като обяви резултата от вота на 29 октомври 2023 г. за недействителен, съобщиха от Съдебната палата, цитирана от БТА. Въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото съдът е установил, че в голяма част от секционните избирателни комисии (СИК) са налице разлики между отчетените действителни и недействителни гласове и установените в предадените чували с изборни книжа. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници, пише в прессъобщението от институцията.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, вследствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка, допълват от Съдебната палата.

Haskovo.info допълва, че при повторното преброяване е установено, че се налага промяна на избирателната квота от 699 на 697 и разпределението на мандатите между партиите. Заради установените 21 гласа разлика „Възраждане“ получава един мандат повече, а „България на регионите“ – един по-малко. В мотивите на съда също така се уточнява, че според специалната разпоредба на Избирателния кодекс съдът може или да потвърди решението на ОИК, или да обяви избора за недействителен.

Решението на Хасковския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. 

Делото за касиране на вота бе образувано по жалба на шест партии и коалиции, припомня БТА. Става дума за за ПП/ДБ, "Ние идваме", "БСП за България", ВМРО, "Възраждане" и "България на регионите". Последното заседание на хасковския съд се състоя на 10 януари т. г., когато експертите представиха резултатите от разпореденото повторно преброяване на бюлетините, а магистратите обявиха делото за решаване. 

Още по темата