Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдийка, отсъдила срещу Доган, е кандидат за ВСС

Само двама са номинираните за двете свободни места в съдийската квота на съвета

10 Авг. 2021
Илияна Кирилова
До края на мандата на този ВСС остава по-малко от година, но ако не бъде предсрочно разпуснат, както настояват партиите на протеста, той ще избере следващия председател на Върховния касационен съд.

Съдия Марина Михайлова от Върховния административен съд, която през 2010 г. нашумя с особеното си мнение по делото за конфликт на интереси срещу тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган, е номинирана за член на Висшия съдебен съвет. През 2010 г. Михайлова прие, че с консултантските си договори и хонорара от 1 млн. евро по проекта "Цанков камък" Доган е в конфликт на интереси и парите трябва да бъдат конфискувани. Но Михайлова бе единствената на това мнение в състава и Доган бе оневинен.

Михайлова е номинирана за поста от магистрати от Върховния административен съд. Тя е върховен съдия от 1997 г. Михайлова е доктор по право от 2015 г. като докторският ѝ труд е посветен на прилагането на закона за конфликт на интереси. Това свързва професионалните ѝ интереси и опит с въпроса за интегритета на магистратите и техния авторитет в обществото, смятат номиниралите я. "Сред своите колеги съдии, тя е изградила авторитет на човек, за който върховенството на правото е абсолютна ценност на демократичната държава, и която тя има куража да защитава при всички обстоятелства. Да дава защита на правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата, за нея е дълг, който тя изпълнява професионално и с чувство на отговорност", мотивират се предложителите.

Πpeз 2017 г. cъдийĸaтa бe нoминиpaнa от БСП зa члeн нa дeйcтвaщия BCC oт пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa. Тoгaвa мнoзинcтвoтo в плeнapнaтa зaлa пpeдпoчeтe дpyги двe ĸaндидaтypи – нa Дpaгoмиp Koяджиĸoв и Дaниeлa Mapчeвa, припомня "Де факто".

Освен Михайлова, номиниран от своите колеги за член на ВСС е и Деян Денев - съдия в Окръжен съд - Варна и бивш председател на Окръжния съд в Силистра.

Двете места в съвета от съдийската квота във ВСС се овакантиха предсрочно, тъй като през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки

Новите членове на съвета ще бъдат избрани през октомври. Те ще бъдат част от кадровия орган едва година, тъй като мандатът му изтича в началото на октомври 2022 г. Ако не бъде предсрочно разпуснат, както настояват партиите на протеста обаче, той ще избере следващия председател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?