Quantcast
Съдиите първи номинираха кандидат за шеф на ВКС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдиите първи номинираха кандидат за шеф на ВКС

Галина Захарова навремето напусна съвета като протест срещу кадровата му политика
2 485
 БГНЕС
Галина Захарова

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) реши да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. Решението е взето единодушно с 83 гласа "за". В заседанието на Пленума са участвали 84-ма съдии, но самата Захарова не е гласувала.

Предложението за Захарова е направено миналата седмица от Търговската колегия на ВКС. В мотивите се казва, че Захарова има отличава с отлична професионална подготовка, решенията й са задълбочени, принципни, безпристрастни и честни. Тя има богат административен опит и авторитет сред колегите си. Наказателната колегия на съда също застава зад номинацията. След това Захарова е получила и подкрепата на гражданските съдии от върховния съд. 

Захарова е завършила право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж. Минала е през всички нива в съдебната система. От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. Заедно с Капка Костова тя подаде оставка от съвета като знак на несъгласие с дефектиралата му кадрова политика.

От 13 ноември 2018 г. Захарова е заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.

Захарова е първото предложение за председател на съда, което се издига официално. Право на номинации имат още правосъдният министър и група от поне трима от Съдийската колегия на ВСС. Предложенията могат да се внасят на четири поредни заседания на ВСС през октомври. Две от тях вече минаха.

Мнозинството във ВСС, макар и доминирано от главния прокурор Иван Гешев, обаче трудно би защитило решение да избере на поста със 7-годишен мандат кандидат, различен от посочения от съдиите. Още повече, че Захарова се ползва с безспорна репутация и авторитет. Изборът е насрочен за 14 януари, а мандатът на Лозан Панов на поста изтича на 10 феврурари догодина.

Още

ВСС разпредели 9 млн. лева бонуси за натоварени съдии

08.12.2021

2008
Новата КПКОНПИ ще разследва всички видни политици

06.12.2021

Обновена

5944
Христоско Вретенаров влезе в затвора и за изнудване

01.12.2021

3318