Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдии питат ВСС дали Гешев се държи "прилично"

Съветът да провери дали главният прокурор не е извършил тежко нарушение, настоява магистратската организация

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Засега Висшият съдебен съвет удобно не забелязва скандала със СРС-тата.

След като Висшият съдебен съвет не даде признаци, че е забелязва скандала с разпространените от прокуратурата записи от телефонни разговори на президента Румен Радев, от Съюза на съдиите в България настояват темата да влезе в дневния ред на кадровия орган. Съветът трябва да се произнесе за поведението на главния прокурор Иван Гешев в скандала с президентството, смятат магистратите. През почивните дни и бившият шеф на бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков обяви, че съветът трябва да провери прокуратурата заради скандала.

Прокуратурата се превръща в политически властови център

Пленумът на съвета трябва да разгледа въпроса дали е "уронен престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност". Най-голямата гилдийна организация държи и да бъде отговорено на въпроса "може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор", допълват от ССБ и поясняват, че става дума за нерегламентираното разпространение на записи със СРС на президента Румен Радев.

Според съдиите съветът трябва да "сподели" с гражданите разбирането си за приличното поведение на главния прокурор – кога то съответства на етичните професионални правила. Трябва да е ясно и "какво е законното поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност с министър-председателя), президента".

В тази дискусия ще може да се провери нарушил ли е Гешев тежко дисциплинарно нарушение, което би било основание за отстраняването му от длъжност.

Зависим ли е съдебният съвет от Гешев и страхува ли се от него?

От съюза се възмущават, че съветът досега не е обсъдил поведението на Гешев като главен прокурор. И призовават съвета да разсее съмненията, че "атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението й не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост".

Опасност за гражданския мир

ВСС трябва да реагира винаги, когато има съмнение, че съдебната власт е уязвена, или че нейни органи "узурпират позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите". Според съдиите ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана чрез избори, се провали в доказване на това, че има ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, "биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир".

Те напомнят, че държавата повече от 10 години не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор.

Още по темата