Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдии питат ВСС дали Гешев се държи "прилично"

Съветът да провери дали главният прокурор не е извършил тежко нарушение, настоява магистратската организация

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Засега Висшият съдебен съвет удобно не забелязва скандала със СРС-тата.

След като Висшият съдебен съвет не даде признаци, че е забелязва скандала с разпространените от прокуратурата записи от телефонни разговори на президента Румен Радев, от Съюза на съдиите в България настояват темата да влезе в дневния ред на кадровия орган. Съветът трябва да се произнесе за поведението на главния прокурор Иван Гешев в скандала с президентството, смятат магистратите. През почивните дни и бившият шеф на бюрото за контрол на СРС-тата Бойко Рашков обяви, че съветът трябва да провери прокуратурата заради скандала.

Прокуратурата се превръща в политически властови център

Пленумът на съвета трябва да разгледа въпроса дали е "уронен престижът на съдебната власт чрез създаване на впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури за търсене и реализиране на отговорност". Най-голямата гилдийна организация държи и да бъде отговорено на въпроса "може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото и функционирането на правовата държава, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и създаване на предпоставки за основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор", допълват от ССБ и поясняват, че става дума за нерегламентираното разпространение на записи със СРС на президента Румен Радев.

Според съдиите съветът трябва да "сподели" с гражданите разбирането си за приличното поведение на главния прокурор – кога то съответства на етичните професионални правила. Трябва да е ясно и "какво е законното поведение на главния прокурор в отношенията му с другите държавни институции – правителството (в частност с министър-председателя), президента".

В тази дискусия ще може да се провери нарушил ли е Гешев тежко дисциплинарно нарушение, което би било основание за отстраняването му от длъжност.

Зависим ли е съдебният съвет от Гешев и страхува ли се от него?

От съюза се възмущават, че съветът досега не е обсъдил поведението на Гешев като главен прокурор. И призовават съвета да разсее съмненията, че "атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочил до степен, че компетентните органи на управлението й не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост".

Опасност за гражданския мир

ВСС трябва да реагира винаги, когато има съмнение, че съдебната власт е уязвена, или че нейни органи "узурпират позиция, несъответна на конституционния модел на правовата държава и разделението на властите". Според съдиите ако независимата съдебна власт, която не е демократично избрана чрез избори, се провали в доказване на това, че има ресурс да предотвратява всяка опасност да се превърне в авторитарна и репресивна, "биха се създали предпоставки за дискредитиране на целия конституционен модел, разделението на властите, свободата на гражданите и гражданския мир".

Те напомнят, че държавата повече от 10 години не създава убедителен механизъм, който да гарантира възможността да бъде проведено ефективно наказателно преследване срещу главния прокурор.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?