Quantcast

Медия без
политическа реклама

Б.Рашков: Въпрос на чест е ВСС да провери прокуратурата за СРС-тата

Според него било обичайна практика службите да закачат интересуващи ги хора към лица, с които често говорят

02 Февр. 2020
Снимка: Архив

Въпрос на закон и чест за Висшия съдебен съвет е да провери прокуратурата за това как така в публичното пространство е пусната събрана със специални разузнавателни средства информация. Това обяви в предаването "120 минути" на Би Ти Ви бившият шеф на Бюрото за контрол на СРС, бивш член на ВСС, бивш шеф на Националната следствена служба, бивш депутат Бойко Рашков. Повод за неговия коментар са разпространените материали от спряно дело, в което протича разговор между шефа на Военновъздушните сили и президента Румен Радев.

Рашков изрично посочи, че закона за СРС, НПК и НК изрично забраняват разгласяването на специални разузнавателни средства и то под страх за наказателна отговорност, включително и за длъжностните лица, които имат достъп до тях по служба. В тези закони и кодекси изрично е разпоредено, че резултатите, получени чрез СРС, не могат да бъдат използвани за друго освен за предотвратяване, разкриване и доказване на престъпления и за защита на националната сигурност. По отношението на твърдението на държавното обвинение, че според НПК наблюдаващият прокурор може да позволи огласяване на материали по дадено дело, той каза, че двете неща нямат нищо общо. Рашков посочи, че няма никаква такава правна възможност.

Той само напомни, че е пълен абсурд дори само обстоятелството, че наблюдаващ прокурор, който е нисшестоящ, разрешава на главния прокурор да разпространи събраното със СРС.

"Смятате ли, че един прокурор може да се позове на правна норма и да позволи престъпление", попита Рашков и добави, че разгласяването на СРС от длъжностно лице се наказва с до 5 г. затвор. Той каза и, че прилагане на СРС спрямо кадрови военен може да стане само с разрешение от военен съд. От съобщението на прокуратурата миналата седмица не се разбира нито кой съд е разрешил прилагане на СРС, нито кой е наблюдаващият делото прокурор от Специализираната прокуратура. 

Рашков натърти, че разпространеното от прокуратурата постановление за спиране на делото няма нито номер, нито имена на прокурори, нито дори подписи. На практика няма кой да дава отговор, няма кого да питате, посочи той.

"По Конституция, ако има данни за извършено умишлено престъпление този (прокурорския) имунитет се снема от Висшия съдебен съвет и аз мисля, че ВСС трябва да разгледа този въпрос", заяви Рашков. Той призова съвета да провери главния прокурор Иван Гешев за това дали е спазена процедурата по прилагане на СРС.

"Апелирам ВСС да го направят. Въпрос на чест е ВСС да упражни своите правомощия, да провери този случай и да излезе пред обществото със свое решение. Иначе ВСС ще остане в дълг, тъй като само преди месец и половина - два избраха този човек за главен прокурор и на него се залагаше, имаше очаквания", каза той.

"Какво искаме да кажем с това, което направи Гешев като една от първите си стъпки като главен прокурор? Какво искаме да кажем пред света? Да орезилим държавата", попита още Бойко Рашков.

На въпрос как президент се закача на СРС, Рашков отговори "по обичайната практика" - като е започнало подслушване на човек, с когото той често разговаря и така се стига до запис, който се появява едва след 9 месеца. На въпрос колко далеч достига тази практика, той отговори "както е удобно на съответните служби", но направи уточнението, че стои въпросът за спазването на закона.

ДА ТЕ ЗАЩИТАВА ФИЛЧЕВ

"Още преди време казах, че смятам Гешев за решителен човек. А обществото има нужда от това. Престъпниците в затвора!”. Това каза в интервю за "Неделята на NOVA бившият главен прокурор проф. Никола Филчев.

"Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата от чл. 103 от Конституцията относно имунитета на президента. Касае се за потребност, а не за някакви задявки с президента. Става дума за рутинни действия на прокуратурата, които не са нито подвиг, нито някакви драматични изпълнения, че да пораждат толкова вълнение в обществото". Така проф. Филчев коментира искането на Гешев за тълкуване на разпоредбата за имунитета на държавния глава, отправено преди седмица към Конституционния съд. 

Според Филчев този въпрос има най-малко две тълкувания на два различни органа. " Едното е автентично - това на КС, но е относно имунитета на народните представители, където има и ред по отношение имунитета на президента. През 1995 г. Общото събрание на Наказателните колегии, по повод делото срещу Тодор Живков, също тълкували разпоредбата на член 103", обясни Филчев.

„На 100 метра от Съдебната палата, в неговата си къща, президентът обсъжда мястото и ролята на прокуратурата. Целта на неговите дебати била да се извади прокуратурата от съдебната система. Но когато това се случи, тя щяла да се предаде към партийната власт, която се формира от управляващата партия. Следователно изваждаме прокуратурата от независимата съдебна власт и я даваме в ръцете на управляващата партия. Това ли е целта на конституционните промени, които възнамерява да проведе Радев?”, запита Филчев.

Той коментира и SMS-а, изпратен до Гешев от президентството. „Някаква секретарка призовала главния прокурор да се яви в президентството с SMS. Това ми изглежда като една неподходяща шега. Мен никой не ме е викал с SMS. Първанов ходеше по терлици, за да не ме дразни, защото знаеше, че съм нервен. Не се шегувайте с прокуратурата! Това е държавна работа и там няма емоции”, категоричен е Филчев.

„Съгласно член 145 А от НК информацията, събрана чрез СРС-та може да се използва за две цели - за запазване на националната сигурност или за нуждите на наказателното дело. В същото време Наказателно-процесуалният кодекс казва, че наблюдаващият прокурор може да разреши да се разгласят всички материали по разследването. Първата норма е общата, а втората - специалната. Стане ли добитата информация чрез СРС част от доказателствата по делото, тя се подчинява на специалния режим, предвиден в НПК, а това означава, че прокурорът може да назначи тази информация да бъде разгласена”, каза още Филчев.

Още по темата