Медия без
политическа реклама

Съд свали запор на част от колекцията на Божков за над 20 млн. лв.

Никой не е виждал сбирката ми след грабежа, обяви обаче бизнесменът

01 Апр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Васил Божков

Административният съд София-град е отменил решение на Националната агенция по приходите (НАП) за запор върху 15 движими паметници на културата от колекцията на Васил Божков на обща стойност малко над 20 млн. лв. и е осъдил НАП да плати разноските по делото на Божков. Решението на съда е от 9 февруари и е окончателно, съобщава "Дневник".

Божков е оспорил постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки от 27 септември 2022 г. на главен публичен изпълнител към НАП София, с което е наложен запор върху петнадесет броя движими паметници на културата, на обща стойност (по експертно заключение) 20 480 000.00 лв., става известно от съдебното решение.

Античната колекция на Васил Божков като че ли започва да играе все по-голяма роля в битката на прокуратурата срещу хазартния бос, започнала с обвинение за неплатени такси и данъци в хазартния му бизнес.

Публичният изпълнител е наложил предварителните обезпечителните мерките в хода на ревизионно производство спрямо Васил Божков, като е преценил, че това е необходимо с цел предотвратяване извършването на сделки и действия с имуществото му, вследствие на които събирането на задълженията за данъци и задължителни осигурителни вноски ще бъде невъзможно или значително ще се затрудни.

В хода на ревизията от НАП твърдят, че са установили неправомерно изплатен дивидент от страна на дружеството "Вабо 2012" ЕООД между 2014 и 2019 г., но според съда няма анализ по какъв начин е направен изводът за размера на получените доходи, тяхната неправомерност и дължимите публични задължения. Божков и адвокатът му, от своя страна, твърдят, че на "Вабо 2012" ЕООД е направена ревизия, като ревизионният акт е отменен, пише в решението на съда.

Васил Божков не е внесъл и няма да внесе гаранцията от 500 000 лв. определена му по делото срещу, свързано с културни ценности. Това потвърди пред "Сега" адвокатът му Георги Гатев.

В постановлението на НАП са изложени също мотиви с предполагаеми доходи от продажби на дялове през 2014 г. и 2015 г., като е посочено единствено, че цената на придобиване и цената на продажба са еднакви (по 5 000 000,00 лева за всяка от двете години), което води до избягване на данъчно облагане. От НАП посочват, че предполагаемият размер на бъдещите публични задължения е: главница 14 849 027.00 лв. и лихви 5 618 015.00 лв., изчислени към 22 март 2021 г

В заключителната част на постановлението са изложени мотиви с предполагаеми задължения, произлизащи от внесени касово суми във валута, които впоследствие са превалутирани и с тях са извършвани последващи операции. При проследяване движението на паричните средства по сметките в чужда валута на Васил Божков не са установени данни за теглени суми в чужда валута, които да бъдат внесени в разплащателните сметки в лева. Заради това от НАП твърдят, че внесените суми са с неустановен произход и източник и приемат, че "Същите представляват укрити или недекларирани доходи на физическото лице и подлежат на облагане с данък върху дохода по реда на чл. 35 от ЗДДФЛ".

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отказа да съобщи на "Сега" къде се намира сребърният ритон, за чиято незаконна продажба съобщи по-рано днес Васил Божков. Тя се аргументира, че тече разследване и не може да съобщи нищо. Час по-късно пред БНР доц.

Съдебният състав посочва, че от искането на НАП не става ясно към кой момент именно е определена стойността запорираните вещи (движими културни ценности) - към този на налагане на обезпечителните мерки или към предходен такъв.

"В постановлението е изложено също, че общата стойност на запорираните вещи, които следва да се отбележи, че с изключение на един са движими паметници на културата, представляващи национално богатство е в размер на 20 480 000 лева, съгласно изложената експертна оценка", посочва съдът.  "Известен факт е, че стойността на движими паметници на културата, представляващи национално богатство, са трудно оценими и през годините променят стойността си. Горното поставя под съмнение обективността и актуалността на посочената стойност на имуществото - обект на запор, респективно - възпрепятства извършване на преценка за наличие или не на свръхобезпеченост. Още повече, че от приложените по преписката доказателства не се установява каква е стойността на запорираните вещи към момента на налагане на обезпечителните мерки", мотивира се съдебният състав.

Бизнесменът Васил Божков ще съди лично главния прокурор Иван Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др. отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция "Васил Божков".

За да отмени постановлението на НАП, съдът посочва и че данъчните не са изследвали семейното положение на Божков, че запорът може да е само върху половината му имущество, че не е направен анализ на доходите, не е ясно как се е стигнало до извода, че са неправомерно.

Иначе не става ясно за кои точно конкретни ценности става дума, както и дали те трябва да бъдат върнати. Срещу Божков има няколко дела и обвинения, едно от които е свързано с неговата колекция. По него първоначално му бе определена гаранция от 1,5 млн. лв., после бе намалена на 500 000 лв., след това той отказа да я плати, а накрая бизнесменът се оказа с мярка за неотклонение "домашен арест", която той изпълнява в имот на ул. "Московска".

 

Божков: Никой повече не е виждал колекцията ми

Божков коментира новината само чрез кратко изявление във "Фейсбук", с което твърди, че всъщност нищо не му е върнато, нито пък някой знае съдбата на конфискуваната му колекция.

"Днес получих много поздравления за поредното спечелено дело и “върнати” 15 артефакта. Спечелих делото, защото не дължа данъци. Прокуратурата отказва да върне колекцията. След грабежа, никой не я е виждал. Съдбата й е още неизвестна", пише той.

"Сега" припомня:

През септември м.г. стана известно, че Националната агенция за приходите е отменила свои запори за общо 49 634 300 лв., наложени на фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков. Това се разбра от постановление за отмяна на наложените обезпечителни мерки, публикувано в Търговския регистър.

Вдигнати бяха запорите на капитала на общо 30 дружества на Божков. Най-сериозното обезпечение е било върху фирмата "Агро Капитал 2009" ООД, която е с капитал 56 000 000 лв., като от 44 800 400 лв. от тях са били запорирани. До 2009 г. фирмата е била 80% собственост пряко на Васил Божков, като след това той запазва контрола си чрез акционерното дружество "Инфра Холдинг". Другият по-значителен запор е върху "Вабо 2017" ООД, при която са били обезпечени 2 680 000 лв.

Отмяната на запорите се е случила на базата на ревизионно производство на Васил Божков, която е приключило с акт на НАП, с който не са установени задължения към хазната. Въпреки това обаче капиталът на голяма част от въпросните дружества на хазартния бизнесмен остават запорирани от антикорупционната комисия КПКОНПИ заради наказателно дело срещу него.

Ключови думи:

Васил Божков, НАП, колекция

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?