Медия без
политическа реклама

НИМ отказва да каже или покаже къде е иззетият ритон на Божков

Милиардерът алармира, че сребърен предмет за 600 000 долара от колекцията му се продава

26 Май 2020Обновена
Съобщение от 19 май, от което Божков разбрал, че ритонът е пуснат за продажба. То е качено в профила му във Фейсбук.
Фейсбук профил на Васил Божков
Съобщение от 19 май, от което Божков разбрал, че ритонът е пуснат за продажба. То е качено в профила му във Фейсбук.

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отказа да съобщи на "Сега" къде се намира сребърният ритон, за чиято незаконна продажба съобщи по-рано днес Васил Божков. Тя се аргументира, че тече разследване и не може да съобщи нищо. Час по-късно пред БНР доц. Петрунова заяви: "Всичко, което е донесено, е тук. В Националния исторически музей не е имало проникване и не е имало изнасяне на каквото и да било. От НИМ е невъзможно да се изнесе дори средновековно копче". Според нея всичко, конфискувано от колекцията на милиардера през февруари и март, е в хранилищата на музея, но още не е правена експертиза на "пещерата на Али Баба, както я наричаме".

Заради разследването и Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори. А по-рано днес прокуратурата препрати именно към МК да се пита къде е ритонът. 

В профила си във фейсбук Васил Божков съобщи в 8 ч. тази сутрин, че

 

антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар.

 

Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март т. г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите". 

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април 2019 г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него - 600 000 долара, е заплатена на два пъти. Има и скрийншот на разговор от 19 май т.г. между Божков и анонимен човек, който го пита на английски дали е заинтересован от ритона, който се е появил на пазара. Вероятно става дума за нелегална продажба.  Добре известен е фактът, че сред 3000 иззети артефакти Божков има сертификати за произход само за 300. 

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал и съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет с идентификационен надпис.

Малко по-късно Елка Пенкова, археолог от Националния исторически музей, написа във фейсбук, че

 

изземването на въпросната антика от държавата е незаконно: 

 

"Този ритон принадлежи към културно-историческия ареал на партите (владели територията на дн. Иран от 3 в. пр. Хр. до 3 в. - б.р.) и подобни екземпляри не са откривани в тракийските земи. Само по себе си изземването и обособяването му като веществено доказателство (неизвестно за какво?) № М/Б8-2020 изцяло противоречи на Закона за културното наследство - чл. 97 6) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) "Не подлежат на идентификация археологически предмети, монети и монетовидни предмети и произведения на изобразителните изкуства, внесени на територията на страната, с произход от други държави, в случаите когато са придружени с документ за произхода и за способа на придобиването им."

В коментара си Пенкова припомня, че ритонът има ясен документ за произход от 2019 г. и се изказва в подкрепа на някогашните планове на Божков да изложи богатствата си в частен музей: "Осъществяването на проекта за частен музей в Телефонната палата щеше да позволи и на българската публика да се запознае с историята на културата на древния свят и така по-ясно да се откроят достиженията на траките в областта на духа".

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков, съхранявана от неговата фондация "Тракия", бе иззета от прокуратурата през зимата в хода на разследването срещу него. 

"В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", пише Божков във фейсбук. Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите, с която цел е купил и сградата на Телефонната палата в София.Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон. 

Вчера Божков отново чрез фейсбук обясни, че сигналът му до ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната комисия на България в ЮНЕСКО. От там отговориха на "Сега": "ЮНЕСКО отговаря само за неща, които са вписани в листата на световното културно и природно наследство. Националната комисия също. Колекцията на г-н Божков не е в тази категория“

Установилият се в Абу Даби обвинен в 11 престъпления бизнесмен Васил Божков поднесе нова порция материали на профила си във "Фейсбук".

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Прокуратурата е повдигнала 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на културата отрече за кашоните. 

В началото на февруари прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети, стопанисвани от фондация „Тракия”. Проверката трябваше да приключи до 7 април. 

Още по темата