Медия без
политическа реклама

Васил Божков брани колекцията си от Абу Даби

25 Май 2020
Фейсбук

Установилият се в Абу Даби обвинен в 11 престъпления бизнесмен Васил Божков поднесе нова порция материали на профила си във "Фейсбук". Този път той разказва какви стъпки е предприел за защита на своята, считана за уникална в световен мащаб, колекция от тракийски съкровища и артефакти, която бе иззета от прокуратурата. Колекцията на Божков бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне.

Ето какво написа Божков:

"От януари започна незаконното заграбване на стотици артефакти от #КолекцияВасилБожков от Прокуратурата и Министерство на културата. Това продължава и до днес.

Фондация „Тракия“ | Thrace Foundation изпраща сигнали до редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО. ЮНЕСКО реагират веднага и предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България | National Commission of the Republic of Bulgaria for Unesco, управлявана от лица, свързани с властта.

Реакция няма. Случаят е потулен от българските власти.

#БъдетеЗдрави".

Божков пуска в съобщението си и снимки от изземането на колекцията, а така също и заснетия от служители във Фондация "Тракия" видеоклип, на който се вижда как от помещенията се изнасят предмети в черни чували.

Той прилага и факсимиле на отговора, който е получил от ЮНЕСКО. В него изразява благодарност за информацията за случващото се с колекцията. Краткото писмо завършва така: "С оглед на спешността, която споменавате, ние препратихме вашата загриженост на Постоянната делегаия на България в ЮНЕСКО"

Подписът е на Лазар Елунду-Асомо, директор на Дивизията по културното наследство и на центъра за световно наследство на ЮНЕСКО.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Божков, колекция

Още по темата