Медия без
политическа реклама

Божков ще съди лично Гешев заради колекцията си

Бизнесменът е завел дело срещу България за престъпления срещу човечеството

28 Май 2020Обновена
Снимка: Архив

Бизнесменът Васил Божков ще съди лично главния прокурор Иван Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция "Васил Божков". Това обяви той в поредния си пост във Фейсбук. 

"За разлика от Прокуратурата в лицето на Главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово-издържани обвинения. Хагската Конвенция от 1954 г. и Конвенцията за Защита на Световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“. Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции", пише още Божков. 

Преди два дни бизнесменът, срещу когото има повдигнати вече 18 обвинения от българската прокуратурата, обвини властите, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март т. г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите". 

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен приложи снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април 2019 г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" №43 в София, а сумата за него - $600 000, е заплатена на два пъти.

Има и скрийншот на разговор от 19 май т.г. между Божков и анонимен човек, който го пита на английски дали е заинтересован от ритона, който се е появил на пазара. Вероятно става дума за нелегална продажба. Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. 

Повече от два дни нито НИМ, нито Министерство на културата дават смислени и конкретни отговори къде е въпросният ритон. Въпреки всички призиви те и до момента не правят най-простото - да покажат самия експонат.

Преди ден Божков получи задочно още 7 нови обвинения от прокуратурата, включително и като подбудител на 4 убийства.

Още по темата