Медия без
политическа реклама

Васил Божков отказа да плати гаранцията си от 500 000 лв.

27 Септ. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
bTV новините
Васил Божков даде онлайн брифинг, докато е под домашен арест.

Васил Божков не е внесъл и няма да внесе гаранцията от 500 000 лв., определена му по делото срещу, свързано с културни ценности. Това потвърди пред "Сега" адвокатът му Георги Гатев.

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело - това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август. 

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Че е отказал да плати, намекна и самият Божков с пост в Х:

Според адвокат Гатев, след като клиентът му е с по-тежка мярка за неотклонение, макар и по друго дело, то внасянето на гаранцията се обезсмисля. От нея би имало нужда, ако по делото за хазарта в някакъв момент Божков се окаже с по-лека или никаква мярка. Иначе, ако тези 500 000 лв. бъдат платени, то те ще бъдат задържани, докато не приключи производството за антиките в някакво необозримо бъдеще.

По думите му след като Божков не плати гаранцията си, прокуратурата не може да му поиска арест, а само домашен арест. Т.е. няма как положението му да стане по-тежко от настоящото. За Гатев налагането на гаранцията на този етап е презастраховане от прокуратурата за времето, когато евентуално клиентът му излезе от ареста. В момента мярката "парична гаранция" просто не може да изпълнява функциите си.

Софийският градски съд е намалил три пъти гаранцията на Васил Божков, определена му от прокуратурата по делото, свързано с антиките, научи "Сега" от свои източници. Бизнесменът сега ще трябва да внесе 500 000 лв. а не 1,5 млн. лв. за свободата си.

От прокуратурата коментираха само, че срокът за плащането на гаранцията е до 30 септември.

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?