Медия без
политическа реклама

Съдът намали на 500 000 лв. гаранцията на Васил Божков

1,5 млн. лв. е твърде много, реши Софийският градски съд

15 Септ. 2023Обновена
Васил Божков в съда.
Илияна Димитрова
Васил Божков в съда.

Софийският градски съд е намалил три пъти гаранцията на Васил Божков, определена му от прокуратурата по делото, свързано с антиките, научи "Сега" от свои източници. Бизнесменът сега ще трябва да внесе 500 000 лв., а не 1,5 млн. лв. за свободата си.

От съда потвърдиха новината и обясниха, че е според магистратите има обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност. Но определеният от прокуратурата размер на гаранцията е прекомерно висок, а върху имуществото на Божков има наложени запори и възбрани. Освен това той има забрана да напуска страната. А и по друго дело му е определена мярка за неотклонение "домашен арест", което също би попречило той да се укрие. Определението на градския съд е окончателно и не може да са обжалва.

Домашният арест на Божков, който се контролира с гривна, му беше определен от Софийския апелативен съд, след като ревизира решението на първата инстанция да го остави за постоянно в ареста по делото за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август. 

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат. То обаче се оказа прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай Божков громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски", където бе вкаран през 2021 г. заедно с Делян Пеевски и бившия зам. шеф на бюрото за контрол над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в списъка "Магнитски", уличен от САЩ за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. На 9 септември Божков свика пресконференция, на която се включи чрез видеовръзка, и обяви, че е защитен свидетел срещу Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, но макар и Божков да не се изрази правилно юридически, той в действителност е с назначена от прокуратурата охрана, т.е. защитен.

ДЕЛОТО ЗА АНТИКИТЕ

Делото за пране на пари и незаконна дейност с културни ценности беше образувано веднага след акцията срещу Божков в началото на 2020 г. Прокуратурата иззе цялата му колекция от антични предмети, оценявана за над 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. Материалите по делото са събрани в 200 тома, част от тях са секретни. Не е известно обаче какво е свършила прокуратурата за тези 3 години и дали има готовност да представи казуса в съда с обвинителен акт.

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. Преди 3 години той обяви, че заради незаконното изземане и неясната съдба на предметите от колекцията му е заведено дело срещу държавата "пред съответните международни правни институции".

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отрече обвиненията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата