Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд отвърза ръцете на Столична община за продажба на 1500 жилища

През лятото решението на общинския съвет бе обжалвано от кмета на район "Красно село"

Илияна Кирилова
Въпреки че Столична община притежава под 10 000 апартамента, през май управляващите от ГЕРБ наложиха решение за продажба на почти 1 500 жилища.

Административният съд – София град е прекратил делото по жалба на кмета на район "Красно село" Росина Станиславова срещу решение на Столичния общински съвет да бъдат продадени близо 1500 общински жилища. Причина за края производството е, че съдът определя  като недопустимо искането на Станиславова за спиране на предварителното изпълнение на решението на СОС, тъй като въпросното искане не е подадено в законовия срок, а е внесено впоследствие. Така АССГ отвързва ръцете на районните кметове да започнат процедура по продажбата на гласуваните ведомствени апартаменти, въпреки че срещу решението на общинския съвет имаше много възражения.  

В края на май т.г. по предложение на кмета Йорданка Фандъкова управляващите в София обявиха за продажба 1492 общински жилища. Докладът бе приет с гласовете на най-голямата група в СОС - коалицията ГЕРБ-СДС, на част от подкрепящата я формация ВМРО-"Атака", както и с вота на БСП. ГЕРБ-СДС заявиха, че така удовлетворяват искания за покупки на жилища, подадени през вече далечната 2018 г. и насам. Както и че тези искания са направени от хора, които по сега действащата наредба имат право да купят общински имот. От БСП добавиха, че наемателите са се грижили за апартаментите и са им правили ремонти, поради което заслужават да бъдат подкрепени в желанието си да ги придобият.

Първи срещу предложението на Фандъкова се обяви кметът на "Красно село", която е в открит конфликт с голямата община. Тя директно заяви, че ще оспори списъка в съда. "Поради обосновани съмнения в безпристрастността на докладчика (Фандъкова) и позитивно гласувалите общински съветници ще бъде поискана проверка за всевъзможна свързаност между всеки един от тях и заинтересованите от взетото решение наематели", съобщи районният кмет. Станиславова коментира, че в нейния район има общо 250 общински жилища и че 34 от тях се предлагат за продажба. В същото време над 60 семейства в "Красно село" чакат за настаняване, като при част от тях казусът е от 2014 г.

Освен Станиславова против взетото решение се изказаха и още районни кметове, като направи впечатление, че нито един от тях не бе от ГЕРБ. Негативно мнение даде например представителят на "Изгрев" Делян Георгиев, който е единственият районен кмет на БСП. "Подготвяната продажба на общински жилища е грешка. В район "Изгрев" 12 семейства с деца чакат ред, за да бъдат настанени в общинско жилище, наш дълг е да им помогнем. Как би се случило това, ако нямаме къде да ги настаним, защото сме разпродали жилищния фонд, който и към момента не достига", попита Георгиев във "Фейсбук".

Темата бе развита и от Трайчо Трайков от "Демократична България", кмет на район "Средец", който се намира в идеалния център на София. "Все така се удивлявам на пълната липса на житейска логика в това да приемеш, че някой е изключително затруднен да плаща пазарен наем, да го настаниш в общинско жилище за 30-70 лв. на месец и след това да се окаже съвсем нормално да извади 100 000 лв., за да си го купи на половин цена. Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има възможност да освободи жилището, за да се ползва то от наистина нуждаещи се?", попита Трайков.

Искането на Фандъкова за продажба на общински жилища се появи седмици, след като общината леко вдигна цените за тяхната продажба. През пролетта бе решено базовата стойност за монолитно жилище да стане 1182.52 лв. за кв.м, а за панелно - 843.42 лв. за кв.м. Преди това същата стойност бе 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелка. Дори и след актуализацията обаче цените останаха много под пазарните.

Решението на управляващите в София да продадат близо 1 500 апартамента на пръв поглед изглеждаше трудно за обяснение, тъй като преди това всички в СОС говореха за забрана за разпродаването на общинска собственост. През февруари м.г. на "Московска" 33 бе представен проект за промяна на съответната наредба, по който бяха работили всички партии в СОС. Текстовете предвиждаха бъдещите наематели да нямат право да купуват ползваните от тях жилища. Въпреки че на думи идеята бе подкрепена от всички страни, редакциите и досега не са приети. По време на дебатите за и против продажбата на общински имоти обаче в СОС се чуха подозрения, че за някои от изкараните на тезгяха апартаменти се интерисуват хора, близки до управляващите в София от ГЕРБ и дори служители на Столична община и на районните администрации.

 

Още по темата

общински жилища в София ще бъдат пуснати за продажба, реши комисията по устройство на територията на Столичния общински съвет. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова.
По предложение на кмета Йорданка Фандъкова в края на май Столичният общински съвет обяви за продажба 1492 свои ведомствени жилища. Списъкът е предоставен от районни кметове, част от които вече не управляват съответните зони.

 

Още по темата