Медия без
политическа реклама

Общинските жилища - повече изкушение, по-малко социална политика

Столичната община разпродава 15 на сто от и без това недостатъчния брой апартаменти за нуждаещи се

Илияна Кирилова
В момента София разполага с 9018 общински жилища. Скоро те ще намалеят с почти 1500.

По предложение на кмета Йорданка Фандъкова в края на май Столичният общински съвет обяви за продажба 1492 свои ведомствени жилища. Списъкът е предоставен от районни кметове, част от които вече не управляват съответните зони. По време на дебатите стана ясно, че той не е актуализиран преди разглеждането от столичния парламент, въпреки че част от имотите са предложени преди повече от 4 г. Докладът бе приет с гласовете на най-голямата група от управляващото мнозинство в града – коалицията ГЕРБ-СДС, на част от подкрепящата я формация ВМРО-„Атака“, както и с вота на БСП, чиято група иначе се води за опозиционна в София.

За тези продажби бяха изтъкнати всякакви благородни причини. ГЕРБ-СДС смятат, че така удовлетворяват искания за покупки на жилища, подадени през вече далечната 2018 г. и насам. Както и че тези искания са направени от хора, които според сега действащата наредба на Столична община имат право да купят неин имот. От БСП добавиха, че наемателите са се грижили за апартаментите и са им правили ремонти, поради което те трябва да бъдат подкрепени в желанието им да ги придобият. Все пак лидерът на социалистите в София Иван Таков разкритикува ГЕРБ за липсата на стратегия по отношение на общинските жилища.      

Искането на Фандъкова дойде седмици, след като Столичната община вдигна цените за продажба на собствени имоти. През пролетта бе решено базовата стойност за монолитно жилище да стане 1182.52 лв. за кв.м, а за панелно - 843.42 лв. за кв.м. Преди това същата стойност бе 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелка. Както се вижда, дори

 

и след актуализацията цените останаха много под пазарните

 

Решението на управляващите в София обаче е странно, тъй като и властта, и опозицията в столицата говореха за забрана за разпродаването на собственост. През 2021 г. всички политически групи се обединиха около идеята, че с продажбата на ведомствени жилища трябва да се спре. Казано бе, че целта на социалното подпомагане е не различни хора да могат да си купуват имоти, често пъти апетитни, на ниски цени, а софиянци в нужда - понякога хора с увреждания, да получават подкрепа от общината. Припомнено бе още, че в зората на демокрацията София е разполагала с около 120 000 апартамента и че в годините след това те са намалели до под 10 000.

През февруари м.г. на „Московска“ 33 бе представен проект за промяна на спомената наредба, по който бяха работили всички партии в СОС. Текстовете предвиждаха бъдещите наематели да нямат право да купуват ползваните от тях жилища. Единственото изключение бе предвидено за апартаменти, които са необитаеми повече от 10 г. За тях трябваше да се организира търг с явно наддаване. Вносителите изрично поясниха, че новите условия няма да се отнасят за наематели, които са настанени по старите правила. Все пак те категорично заявиха, че целта на измененията е да бъде прекратена практиката на

 

поголовна продажба на общински апартаменти

 

Въпреки че на думи идеята бе подкрепена от всички страни, редакциите все още не са приети от СОС. Общински съветници коментираха за „Сега“, че възможна причина това да не се е случило е именно гласуваният преди дни доклад на Фандъкова. С него София се подготви да се раздели с около 15 на сто от собствеността си в жилища (по официални данни общинските квартири към момента са 9018, което представлява около 2,5 на сто от сградния фонд в столицата. През 2021 г. София е придобила само 51 такива. За сравнение Виена притежава около 600 000 жилища, или около 25% от всички в града).

Според общинари към част от имотите, които предстои да бъдат продадени на техните наематели, интерес имат хора, приближени на ГЕРБ, и дори членове на администрацията в различни райони. Подобно становище официално изрази и кметът на район „Красно село“ Росина Станиславова, която е в открит конфликт с голямата община. Станиславова, която през 2019 г. бе избрана от листата на „Демократична България“, смята да оспори в съда приетия преди дни списък с жилища на Фандъкова.

Поради обосновани съмнения в безпристрастността на докладчика и позитивно гласувалите общински съветници ще бъде поискана проверка за всевъзможна свързаност между всеки един от тях и заинтересованите от взетото решение наематели“, коментира кметът на „Красно село“. Станиславова съобщи, че в нейния район има общо 250 общински жилища и че с доклада на Фандъкова 34 от тях се предлагат за продажба. В същото време над 60 семейства в „Красно село“ чакат за настаняване в общинско жилище, като част от тях са в списъка от 2014 г.

Против приетото предложение се изказаха и други районни кметове. Нито един от тях не бе от ГЕРБ. Негативно мнение даде например представителят на „Изгрев“ Делян Георгиев, който е единственият районен кмет на БСП в София. „Подготвяната продажба на общински жилища по предложение на районните кметове е грешка. Като районен кмет на “Изгрев” съм категорично против да се лишаваме от още един механизъм да правим социално отговорна политика, като намаляваме жилищния фонд на София. В район “Изгрев”

 

12 семейства с деца чакат ред,

 

за да бъдат настанени в общинско жилище, наш дълг е да им помогнем. Как би се случило това, ако нямаме къде да ги настаним, защото сме разпродали жилищния фонд, който и към момента не достига“, попита Георгиев.

Темата бе развита и от Трайчо Трайков от "Демократична България", кмет на район „Средец“, който се намира в идеалния център на София. „Все така се удивлявам на пълната липса на житейска логика в това да приемеш, че някой е изключително затруднен да плаща пазарен наем, да го настаниш в общинско жилище за 30-70 лв. на месец и след това да се окаже съвсем нормално да извади 100 хил. лв., за да си го купи на половин цена. Щом някой разполага с такива средства, не следва ли, че си е стъпил на краката и има възможност да освободи жилището, за да се ползва то от наистина нуждаещи се?“, попита Трайков.

Страстта, с която управляващите в София разпродават общински апартаменти, е странна и по друга причина. Столичната община на практика не разполага с ясна и работеща стратегия за попълване на жилищния фонд. Както стана дума, през 2021 г.

 

той е увеличен със само 51 апартамента

 

В предходните години бройката не е по-впечатляваща. Попълването става не въз основа на изработена програма на централно ниво, а на спорадични доклади на районните кметове.

Когато внасят искания СОС да позволи продажбата на частни инвеститори на общински терени в техните райони, от време на време кметовете предлагат срещу това общината да получи няколко апартамента и офиси като обезщетение. Подобни предложения обаче са прекалено редки, за да заменят истинската жилищна политика, от която София без съмнение има нужда.

През вече твърде далечната 2014 г. Столичната община обяви, че наема фирма, която да изготви план за действията на общината по това направление. 4 г. по-късно бе приета концепция по темата, която регистрира факти, които са известни и на децатанедостиг на свободен общински фонд в София, засилено негово търсене, лошо състояние на сградите и ограничен ресурс за поддръжката им.

Други отчетени негативи бяха възможността за безсрочно настаняване в общински имоти и базисно определеният размер на наема, който не се влияе от различните категории ползватели. Концепцията предложи и някакви мерки за подобряване на положението -  срочно настаняване, диференцирането на различни видове наеми и др. Нищо от тези неща обаче все още не е станало факт. Както добре се вижда, става дума за поредния случай, в който управляващите в София харчат пари без какъвто и да е смисъл и ефект. 

Още по темата