Медия без
политическа реклама

Страх от тероризъм извади полицаи с автомати и кучета по улиците

Те вече патрулират в Бургас, но скоро ще може да се видят и в цялата страна

20 Дек. 2023
БНТ
Тежковъоръжени полицаи вече обикалят по улиците на Бургас

Страх от възможни терористични атаки извади по улиците тежковъоръжени с автомати полицаи и екипи със специално обучени кучета. Засега това може да бъде видяно в Бургас, но скоро ще е в цяла България.

От няколко дни в морския град спецполицаи и следови кучета патрулират в центъра и внимават за терористични заплахи. Засилено присъствие на служители от сектори "Специализирани полицейски сили", "Специални тактически действия" и "Жандармерия", въоръжени с автомати, има на местата, на които се струпват много хора, разказва БНТ.

Антитерористичното патрулиране идва във връзка с предстоящите празници заедно с редица правоохранителни мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и опазването на обществения ред.

"Това са служители, които са много добре подготвени да реагират при сигнали за терористични заплахи и нарушаване на обществения ред с висока степен на риск. Нямаме подобни сигнали, но не е и нужно да имаме, за да предприемаме каквито и да е било мерки. Основното е превенцията", заявява комисар Марин Димитров, началник отдел „Охранителна полиция“ – Бургас.

Екипите на полицията патрулират около централния площад в Бургас, където е изградено коледно градче и е разположена сцена за концерти на открито. Други ключови места, които охраняват служителите на реда, са големите търговски центрове, моловете, жп гарата и автогарата. 

души бяха задържани в Европа по подозрения в тероризъм. Датската полиция задържа четирима души, един е бил арестуван в Ротердам от нидерландските власти, а трима са арестуваните в Берлин.

Екипите ще следят за грубо нарушение на обществения ред, за сигнали за изоставени пакети и багажи, ще осигуряват и противодействие при заплаха за обири на инкасо автомобили."Апелът към гражданите е да приемат нормално, че служителите ще бъдат край тях. Много страни в Европа и света също предприемат подобно патрулиране, работим с осем екипа. Използваме и смесени екипи, в които са обучените животни за откриване на взривни вещества", коментира комисар Димитров.

Обвиненият в участие в терористична група в Брюксел българин Сергей Радков остава в ареста поне още месец заедно с останалите обвиняеми. Това реши съдът в Брюксел, който гледа мерките за неотклонение на задържаните, разказва БНТ.

"Във връзка с предстоящите празници МВР предприема комплекс от мерки за осигуряване реда и спокойствието на гражданите в столицата и в страната. Екипи на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" ще патрулират в районите на големи търговски обекти, коледни базари, централните градски части, жп и автогари, както и в малките населени места", обяви в официално съобщение МВР.

Основният ангажимент на униформените ще е наблюдение и предотвратяване на груби нарушения на обществения ред и извършването на евентуални престъпления. От СДВР и областните дирекции са осъществени предварителни срещи с охранителни фирми на териториите на съответните областни дирекции. Обсъдени са и предохранителни мерки за сигурността на инкасо автомобилите предвид генерирането на по-високи обороти и  недопускане на евентуални грабежи на оборотни пари.


Целта на създадената от МВР организация е гарантиране на спокойствието на хората и осигуряване на добър обществен ред по време на предстоящата поредица от празнични и почивни дни, твърдят от вътрешното министерство.

Още по темата