Медия без
политическа реклама

Арести за тероризъм в Дания, Германия и Нидерландия

15 Дек. 2023Обновена
Pixabay

8 души бяха задържани в Европа по подозрения в тероризъм. Датската полиция задържа четирима души, един е бил арестуван в Ротердам от нидерландските власти, а трима са арестуваните в Берлин.

Все още не е ясно какви са потенциалните мотиви на задържаните и дали са свързани с някаква ислямистка или крайно дясна групировка. Копенхаген предупреди още през лятото за повишена заплаха за страната, след като антимюсюлмански активисти посегнаха на копия на Корана. В последно време радикалните настроения са се увеличили и заради конфликта в Близкия Изток.

Един от задържаните в германската столица е роден в Ливан. Според прокуратурата в Берлин заподозрените са възнамерявали да складират оръжия в града и да ги използват при бъдещо нападение на еврейски обекти. Според разследващите, той е получил заповед от лидерите на Хамас.  

„Това е изключително сериозно. Доволна съм от работата на властите, но за съжаление това казва доста за ситуацията, в която се намира страната ни в момента", заяви премиерът на Дания Мете Фредериксен, предава Нова тв. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата