Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Стотиците мини" в Черно море хибридно изчезнаха

Българските ВМС казаха още през март, че се цели насаждане на страх и морето не разнася масови количества

10 Май 2022
Това е една от мините, ползвани във войната в Украйна. Българските ВМС обстойно представиха моделите още през март.

Голяма мистерия настана със стотиците мини, които били поставени от Украйна, но се откъснали и Черно море ги разнасяло. За тях в средата на март предупреди Русия. Дори бе споменат конкретен брой - 420. Впоследствие бяха открити няколко мини в турски и румънски води, но за два месеца случаите останаха единични. Те бяха забелязани в кратък времеви период  - ако наистина в морето плаваха стотици мини, щяха да бъдат откривани през ден.

Веднага след руското съобщение българските ВМС заявиха, че е много по-вероятно информацията да е разпространена с цел създаване на страх и напрежение, отколкото да говори за реална заплаха. Изключено бе мини да се носят масово в морето. Анализът бе направен на база вълнението в Украйна, което прави скъсването на мините изключително трудно. "Въпреки това мини се ползват в конфликта. Не е изключено отделни наистина да си били отнесени по някаква причина", казаха още от ВМС. До момента се случва точно това - регистрираха се единични случаи, в никакъв случай - масово.

Днес пред БТА командирът на бойния ни флот контраадмирал Кирил Михайлов отчете равносметката до момента: България е реагирала на 18 сигнала за плаващи миноподобни обекти в наши води, като при нито един от тях не е имало реална опасност. "ВМС реализира непрекъсната операция за контрол на морските пространства съвместно с Румъния и Турция, за да бъде осигурена безопасността на корабоплаването", заявява Михайлов.

Още по темата:

Българските военноморски сили (ВМС) считат, че руската информация за плаващи мини в Черно море е с цел по-скоро на създаване на страх и напрежение, отколкото отразява наличието на реална заплаха.

 

Още по темата