facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път

Седмица след отчайващите задръствания на южната дъга тапите при Горубляне изчезнаха
20 086
 Сега
Тук преди седмица се чакаше над 40 минути за преминаване през кръстовището на ул. "Самоковско шосе". Сега трафикът по южната дъга на околовръстното шосе е нищожен.

Седмица след възстановяването на движението по частично откритата нова отсечка от южната дъга на околовръстния път на София, хаосът в автомобилния трафик в района изчезна сякаш по магически начин. В първите няколко дни след отварянето на обновената част от шосето между пътен възел "Горубляне" и пътен възел "Младост" на 7 септември задръстванията бяха километрични във всички посоки, а само за преминаване през кръстовището на ул. "Самоковско шосе" шофьорите чакаха по над 40 минути в пиковите часове.

Ден преди първия учебен ден обаче ситуацията е съвсем различна, установи репортер на "Сега". В понеделник сутрин на 14 септември, когато би трябвало движението в столицата да е най-интензивно, придвижването в района на Горубляне беше по-спокойно от всякога. Моторизиран екип на вестника направи експеримент в часовия диапазон между 8:00 и 9:00, като два пъти измина разстоянието от Панчарево до кв. "Младост" и обратно.

Малко след 8:00 ч. трафикът на влизане в София беше почти нулев и придвижването с автомобил от изхода на селото до отбивката за "Бизнес парк София" отне 8 минути, като никъде по пътя дори не се наложи спиране. Връщането обратно до Панчарево беше осъществено за 11 минути, с 3-минутно изчакване за десен завой от околовръстния път по ул. "Самоковско шосе".

 
Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път - I част

Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път - I част

Posted by вестник Сега on Monday, September 14, 2020

При второто изминаване на същия маршрут около 8:30 ч., пътуването до "Младост" продължи 14 минути заради леко увеличения поток от автомобили в посока градската част. Той образува моментна тапа преди светофара на Горубляне, изискваща 5-6 минутно изчакване за ляв завой по околовръстното шосе, но по самата южна дъга трафикът все така липсваше.

Най-логичното обяснение за своеобразната аномалия е натрупаният от хилядите столични шофьори горчив опит в началото на миналата седмица, който сега ги кара да избягват новата отсечка. Заради търсенето на алтернативни маршрути задръстени остават други традиционно проблемни пътни артерии в София като бул. "Александър Малинов" в кв. "Младост".

 
Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път - II част

Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път - II част

Posted by вестник Сега on Monday, September 14, 2020

Друг извод, който може да се направи, е, че основна причина за задръстванията при Горубляне е светофарната уредба на кръстовището на бул. "Околовръстен път" и ул. "Самоковско шосе". При завършването на цялостната реконструкция на трасето от пътен възел "Младост" до пътен възел "Цариградско шосе" този проблем ще бъде решен само за преминаващите транзитно по отсечката чрез изграждане на естакада.

Потокът от пътуващи от и към Панчарево обаче ще продължи да бъде контролиран от светофар, който неизбежно ще забавя включването и излизането от околовръстното шосе. Нещо, което можеше да бъде частично облекчено от изграждане на кръгово движение под бъдещия мост, каквото обаче не е предвидено в проекта.

Реконструкцията на цялото 6-километрово трасе от южната дъга стартира през октомври 2019 г. Двулентовият път се разширява в две платна с по три ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, две локални платна и тротоари. Строителството е на обща стойност от 143 млн. лв., като парите са от републиканския бюджет. Срокът за завършване на обекта е лятото на 2021 г.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-а вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

703 11
Авторка на "Сега" взе една от Наградите на София

18.09.2020

214
Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

17.09.2020

98

Коментари

Бонжуар

Язък за фишека! Хем Той лично се повози по къра... 

Rendeto

Журналистът нна СЕГА е изсмукал тази статия от средния си пръст. А преди това, къде е бил той, историята мълчи. (Журналистът, имам предвид, не пръста)

Циклона
Абе всичко е ясно, оставка и край!
nafta

..придвижването с автомобил от изхода на селото до отбивката за "Бизнес парк София" отне 8 минути, като никъде по пътя дори не се наложи спиране

От това ли се оплакват качествените журналисти?

Citimen

ОСТАВКА! Типично по герберастки - тъпо и престъпно /нехайно или умишлено/ решение за "пускане" на недовършен път, представляващ строеж, по който са подведени да се движат коли и пътници в условия, застрашаващи живота и здравето им!!! Колите минават по мост /над бившия "Плавателен канал"/ на който няма никакво ограждение, което при инцидент да ги задържи да не полетят в пропастта под тях!!!! Борисов и Фандъкова трябва да носят лична отговорност за това престъпно решение - да накараш хората да слаломират по недовършен строеж, без каски, без предпазни средства, рискувайки живота и здравето им! ОСТАВКА, МУТРИ!

Solace

Да бяхте минали в събота. Задръстването в Горубляне беше от Околомръсното до светофара за Цариградско/Технополис. Добре, че по малките улички беше спокойно, та да си напазарува спокойно човек и да се прибере наобратно...

Grosskopf

Разбирам, че някой колега от редакцията е имал път към Бизнес парка и решил да съчетае нещата, но да бяхте направили и малко повечко проучване. С три клика в гугъл. Не отговаря на истината, че кръстовището на Горубляне ще е със светофар. Кръгово ще е, дори и сега се виждат дъгите, ако човек има очи да ги види :)

 

- Πътeн възeл нa пpи Гopyблянe - диpeĸтнoтo тpace минaвa в cъopъжeниe, a нa нивo тepeн e ĸpъгoвo (ĸaтo пpи yл. "Πaтpиapx Гepмaн").

Източник: https://gradat.bg/infrastruktura/razshiryavat-okolovrstniya-pt-ot-mladost-do-carigradsko

Sergey Dimitrov

Дъгите не пречат да има светофар.

При Бойко Борисов е възможно ВСИЧКО. И магистралата да свършва да 2 км от КПП-то в еднолентов път. И влизането в магисталата да е с ускорителна лента дълга точно 10 м. И магистрала с кръгови кръстовища през 4 км. И светофар на 6 лентов път. И магистрала с ограничение на скоростта 90 км/ч.

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Aх. 

па  нагнетяване на уджаз.

ДpaгaнOxpидcки

Околовръстно със светофари? Интересно. 

Sergey Dimitrov

Ами то вече има.

Влез или се регистрирай за да коментираш