Медия без
политическа реклама

Срокът на варненската сграда чудо е юли

27 Яну. 2024ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
Сайт на студио АМАРХ
Общ изглед на проектираната сграда за нова библиотека

Срокът на евентуалния старт на строежа на нова варненска библиотека е юли, научи "Сега". Досега се знаеше, че той е краят на април. При преглед на документацията обаче се установени още три месеца възможност. Иде реч за изтичане на разрешителното за строеж, веднъж вече удължено. Трите месеца ще дадат още малко време за обмисляне и възможност да се проведат процедури по градежа. В крайна сметка, ако до средата на годината проектът не бъде стартиран, идеята да се изгради точно сградата, спечелила международния архитектурен конкурс през 2015 г., пропада.

Сградата на нидерландското бюро Architects for urbanity e истинско бижу. Предвижда се много повече от библиотека - съвременно място за младежи, голям културен център. Въпреки това изграждането е под огромен въпрос - след 2015 г. финансиране не бе намерено; все още няма, а и новата градска управа обмисля друг терен. "Премести" ли се сградата обаче, това означава нов проект. И пропилени към 800 000 лв. за проекта и документацията през 2015 г. Плюс вероятно ново милионно оскъпяване - преди 9 години сградата струваше 40 млн. лв., а сега поради инфлацията се оценява на 60 млн. лв.

Предвиденият терен е паркингът до общинската администрация. Новата сграда ще го интегрира чрез подземно съоръжение на три нива, но пък ще се изсекат дървета в близост. Именно еко мотивът, а според някои и "затварянето на пространството", са причина да се мисли за друг парцел. Общината обаче не разполага с такъв, още повече на комуникативно място. Към 1 декар от т.нар. Дупка все още е частна, не се знае ще стане ли общинска. Изпразненото руско консулство е собственост на Министерството на външните работи. Но дори някога в бъдещето те да станат общински, тепърва ще трябва да се прави нов проект. Ще трябва да се отпишат досега вложените пари, да се плати нов проект и т.н. Друг много силен аргумент в полза на сега проектираната сграда е, че с вида си тя ще бъде една от архитектурните емблеми на Варна - абсурдно е да не е на най-видно място, до общината на централен булевард.

Освен това ще има и имиджови щети заради проваления архитектурен конкурс. Той бе събрал стотици участници от цял свят. 

В последните дни общинската управа дава сигнали, че проектът все пак може да стартира на предвиденото място. Още повече, че държавата все пак даде за 2024 г. 5.5 млн. лв. на Варна за нова библиотека. Предстои решение в близките дни. Последната построена обществена сграда от този тип във Варна е Фестивалният комплекс - преди 40 години.

Още по темата