Quantcast

Медия без
политическа реклама

Според Радев санкциите на САЩ са диагноза за режима на Борисов

Държавният глава и посланик Херо Мустафа присъстваха на военно учение в Корен

04 Юни 2021Обновена
БГНЕС архив

"Фактът, че се налагат такива санкции на български граждани и фирми, е ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция", заяви днес президентът Румен Румен на полигона край хасковското село Корен. Той и американският посланик Херо Мустафа присъстваха на военното учение „Strike Back 21“.

"Няма кой отвън да разплете тази схема докрай. Редно ли е зад Океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страна на статуквото. Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща „такса спокойствие“. Приветствам решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа и усилията му за повече прозрачност и справедливост", каза още Радев. За него санкционираните лица са "част от хората, които корумпират". Но Радев смята, че е  "изцяло наша отговорност да стигнем до край и да кажем кои са корумпираните".
„Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, ние нямаше да стигнем дотук. А също и ако от медиите бяха задавани важни въпроси, например: „Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?“, „Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?“. Всичко това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество“, заяви Радев.
Той коментира рокадите в МВР и службите. Според него Бойко Рашков „изпълнява отговорно своята мисия“. „МВР е превзето от режима, който ни доведе да сме най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна“, добави Радев.

 

УЧЕНИЕТО

В учението, на което присъстваха още служебният военен министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, участват близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника. Непосредствената авиационна поддръжка се изпълнява със самолети Су-25, вертолети Ми-24 и „АН- Апачи“ от състава на Военновъздушните сили. В тренировката са и бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ „Васил Левски“. Темата на учението е „Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение“. Основните цели на „Strike Back 21“ са повишаване на оперативната съвместимост и подготовката на формированията за провеждане на отбранителни и настъпателни бойни действия в многонационален формат, както и синхронизиране на действията на щатните и придадените формирования.

Още по темата