Медия без
политическа реклама

Според Доган няма нужда ДПС да излъчва премиер

Борисов даде да се разбере, че желае да оглави правителство

09 Юни 2024Обновена
Политикът гласува с хартиена бюлетина.
БГНЕС
Политикът гласува с хартиена бюлетина.

Напук на слуховете, че съпредседателят на ДПС Делян Пеевски може да стане премиер на следващото правителство, почетният лидер на движението Ахмед Доган не смята, че то трябва да излъчи министър-председател.

"Не, мисля, че няма нужда", заяви Доган в отговор на въпрос по темата на репортер на "Дневник", преди да гласува в столичното 52 ОУ. Още по-категоричен беше основателят на партията, когато журналистът го попита дали Делян Пеевски или другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров трябва да оглави кабинет. "Не-е-е, не, не", отвърна Доган.

Самият Пеевски е коментирал в миналото, че може да върши работата на премиера. А наскоро съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев обяви, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и Пеевски са се разбрали единият да бъде президент, а другият - министър-председател.

Що се отнася до формулата на властта на бъдещото правителство, политикът не беше оптимист. "На този етап не виждам трайна формула", заяви той. Но уточни, че след като излязат изборните резултати, вероятно ще може да говори по темата.

За Пеевски говори съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, който пусна бюлетина в 93 СУ в София. Иванов обяви, че гласува с идеята "страната да не се връща назад и на изток". Що се отнася до бъдещото управление, той предпазливо каза, че първо трябва да се изчакат резултатите от вота. После добави, че с ДПС няма да преговарят, а ГЕРБ е изгорила абсолютно всички възможни допирни точки с ПП-ДБ.

Далеч по-категоричен беше колегата му в десницата Кирил Петков. Преговори с ГЕРБ и ДПС няма да се водят, обяви той пред медиите, след като гласува в столичното 133 СУ.

Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов гласува в Банкя, където живее. Пред журналистите той срещу политическите си противници, а президента Румен Радев нарече "гларус позьор". Репортер го упрекна, че нарушава забраната за агитация. "Добре бе, глобете ме!", избухна Борисов.

"Не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС; ПП и ДБ могат само с "Възраждане" и БСП от това, което разбирам; "Възраждане" казват – или сме само ние или никой. Математика в случая няма", коментира той възможностите за кабинет след вота. Но каза, че ако ГЕРБ получи мандат за кабинет, няма да го приеме Мария Габриел - тоест, тя няма да бъде кандидат за премиер на неговата партия. "Мога и аз да я взема", допусна небрежно той за папката с мандата - иначе казано, има желание да бъде отново премиер. И предупреди, че ГЕРБ няма да коментира вота, докато не излязат окончателните резултати.

Делян Пеевски гласува в училище "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, където оглавява листата на ДПС. Той не коментира имена на премиери и възможни коалиции. "Време е да направим стабилно правителство, за да няма толкова избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата", каза само съпредседателят на ДПС.

От опозицията не дойдоха особени новини. Лидерът на БСП Корнелия Нинова повтори обичайната си теза, че страната се нуждае от "надпартийно, експертно и програмно правителство". Костадин Костадинов от "Възраждане" призова хората да гласуват, защото "изборите са начин да изхвърлиш боклука от политиката", както обяви той. А Ивайло Вълчев от ИТН се обърна към избирателите да гласуват "за тези, които ще донесат разбирателство".

"Преди всеки избор партийни оракули плашат с „партия на президента“ само и само да могат после да си сглобят по-добре собствената коалиция", заяви президентът Румен Радев. "Крайно време е партиите да се стремят да съставят правителство на основата на ценности и споделени програми и водещ да бъде общественият интерес, а не страхът, че ще останат извън властта. Но ако управлението на страната продължава да се осъществява от безпринципни коалиции, политическа алтернатива рано или късно ще се появи", добави държавният глава.

Последвайте ни и в google news бутон