facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Спецпрокуратурата поиска и отстраняване на кмета на Несебър

Според държавното обвинение той бил "основен работодател" в общината и разполагал "с възможности да повлияе на свидетели"
Обновена
1337
 БНР

След като по искане на прокуратурата кмета на Несебър бе държан 70 дни в ареста, но в крайна сметка съдебен състав го пусна насвобода, то сега държавното обвинение мина очаквано към План Б - да поиска отстраняването му от длъжност. 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров, съобщават официално от прокуратурата. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове. На 23 декември Димитров беше пуснат от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лева.  Тогава съдът определи, че не е налице опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, доколкото са събрани значителен обем доказателства по досъдебното производство.

На 27 декември 2019 г. определената на Николай Димитров прична гаранция бе внесена и от 2 януари 2020 г. той отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър, твърди държавното обвинение

Специализираната прокуратура искала сега "отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели".

Димитров беше задържан точно преди местните избори през октомври и му беше повдигнато обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това той бе преизбран за четвърти мандат, а преди месец положи клетва под конвой и с белезници.

Самият кмет категорично отрича обвиненията, а защитничката му Ина Лулчева, беше категорична, че той е задържан незаконно. 

Хиляди хора от Несебър подкрепиха Николай Димитров - първо направиха подписка в негова защита, а когато той полагаше клетва се събраха с призиви: "Свобода!". През сълзи, той им благодари, че не са се поддали на "тази провокация и гнусна интрига".

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кметът на Перник се закани да съди екоминистъра

21.03.2020

4692 4
Партия пусна сигнал в спецпрокуратурата срещу Гешев

29.01.2020

31866 39
Съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград

22.01.2020

880 1

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Няма да мирясат двамата братя, докато не сложат кмет, който само тях да слуша.
марк

 

 

 

 

                           Този ли е единственият който е купувал гласове ? Ейййй , една загуба не могат да си простят.

Бравонавас

То така на всеки кмет може да скалъпят едно досъдебно и да го отстранят. После да влачат досъдебното и процеса до следващите избори, съдът да го оневини, но мандата да е изтекъл.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×