Медия без
политическа реклама

Спецпрокуратурата поиска и отстраняване на кмета на Несебър

Според държавното обвинение той бил "основен работодател" в общината и разполагал "с възможности да повлияе на свидетели"

03 Яну. 2020Обновена
БНР

След като по искане на прокуратурата кмета на Несебър бе държан 70 дни в ареста, но в крайна сметка съдебен състав го пусна насвобода, то сега държавното обвинение мина очаквано към План Б - да поиска отстраняването му от длъжност. 

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров, съобщават официално от прокуратурата. Той е обвинен като ръководител на организирана престъпна група за търговия с гласове. На 23 декември Димитров беше пуснат от ареста срещу парична гаранция от 50 000 лева.  Тогава съдът определи, че не е налице опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, доколкото са събрани значителен обем доказателства по досъдебното производство.

На 27 декември 2019 г. определената на Николай Димитров прична гаранция бе внесена и от 2 януари 2020 г. той отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър, твърди държавното обвинение

Специализираната прокуратура искала сега "отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели".

Димитров беше задържан точно преди местните избори през октомври и му беше повдигнато обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове. Въпреки това той бе преизбран за четвърти мандат, а преди месец положи клетва под конвой и с белезници.

Самият кмет категорично отрича обвиненията, а защитничката му Ина Лулчева, беше категорична, че той е задържан незаконно. 

Хиляди хора от Несебър подкрепиха Николай Димитров - първо направиха подписка в негова защита, а когато той полагаше клетва се събраха с призиви: "Свобода!". През сълзи, той им благодари, че не са се поддали на "тази провокация и гнусна интрига".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата